Koning Filip niet naar heropening AfricaMuseum Tervuren

De koning woont de opening van het grondig verbouwde AfricaMuseum van Tervuren zaterdag niet bij, zeggen verschillende bronnen. "Omdat het debat nog altijd loopt."

Zaterdag vindt de langverwachte heropening van het AfricaMuseum in Tervuren plaats, maar dat zal zonder koning Filip zijn. “Het scenario van de inauguratie is nog niet duidelijk, en dat bemoeilijkt de voorbereidingen,” zeggen verschillende bronnen aan VRT NWS, Belga en De Standaard. De koning wil een bezoek aan een museum waarover het debat nog niet is beëindigd, vermijden. 

Leopold II

Doorgaans gaat de koning niet naar openingen van gebouwen. Maar dit museum is natuurlijk wel gesticht door zijn voorouder koning Leopold II, begin 20e eeuw. Leopold was ook de gangmaker van de kolonisatie van Congo. Mogelijk wordt er zaterdag in toespraken verwezen naar de wantoestanden tijdens de kolonisatie. En dat zou koning Filip in een lastig parket brengen.

Metamorfose

Het voormalige Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is de voorbije vijf jaar grondig verbouwd. Er is ondermeer een nieuwe onthaalvleugel bijgebouwd. Ook de presentatie van de collectie belooft anders te worden, met meer Afrikaanse inbreng.

Het AfricaMuseum en bijhorend wetenschappelijk instituut hebben enorme collecties kunst- en gebruiksvoorwerpen, planten, dieren en mineralen. In de aanloop naar de opening kan het grote publiek zelf een eigen virtueel AfricaMuseum samenstellen.

VIDEO: Museumdirecteur Guido Gryseels in "De afspraak": "Ik ben teleurgesteld, maar ik begrijp het" 

Videospeler inladen...

Meest gelezen