Videospeler inladen...

N-VA ligt onder vuur van links en rechts over het VN-migratiepact

De houding van de N-VA inzake het VN-migratiepact wordt zowel door Tom Van Grieken (Vlaams Belang) als Kristof Calvo (Groen) in "Terzake" op de korrel genomen, al hebben beiden daarvoor totaal andere argumenten.  

"De crisis is groot bij de N-VA", zegt Van Grieken. "Twee jaar hebben zij niets gezegd over dit migratiepact, en als ze al iets zegden was dat positief. De mensen moeten zich volgende vraag stellen: ofwel heeft de N-VA al die tijd niets gezegd, ofwel zit de N-VA in de regering en heeft ze niets te zeggen. Ik vind dit pact zo verregaand, dat ik het waard vind om er een regering over te laten vallen."

Calvo zegt dat hij moeilijk kan voorspellen of de regering uit deze crisis zal komen, maar noemt de houding van de N-VA totaal onverantwoord. "Als Bart De Wever vanochtend zegt dat de premier niet naar Marrakech mag gaan en dat zelfs een aanvullende verklaring geen optie is, dan is het heel duidelijk dat de N-VA momenteel niet geïnteresseerd is in een oplossing en met een heel gevoelig thema politiek garen probeert te spinnen, opgejaagd door extreemrechts."

Van Grieken zegt dat de N-VA duidelijk moet maken aan welke kant de partij staat. Aan die van Macron en Merkel en opengrenzenbeleid, of aan de kant van die landen die wel moed hebben en luisteren naar hun bevolking: Oostenrijk, Hongarije, Polen en Italië. "Als de N-VA dit pact ondertekent of ondersteunt dan zijn ze elke greintje geloofwaardigheid kwijt."

Dat N-VA een bijkomende verklaring niet ziet zitten, sterkt Calvo in de overtuiging dat de N-VA zodanig opgejaagd wordt door extreemrechts dat elke redelijkheid en elke verantwoordelijkheid zoek is. "Wij zeggen niet migratie iets extreem positief of extreem negatief is, maar dat migratie een gegeven is dat we moeten reguleren. Ik stoor mij aan het feit dat Bart De Wever die voor kort nog zei dat hij bruggen met links wilde bouwen de laatste weken alleen een brug heeft gebouwd met Vlaams Belang."

Meest gelezen