AFP or licensors

Nieuwe Mexicaanse president gooit deuren ambtswoning open voor publiek

De nieuwe Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft meteen na zijn eedaflegging al meteen de toon gezet. Hij kondigde aan dat hij zijn presidentiële vliegtuig gaat verkopen en gooide de deuren van het presidentiële paleis open voor het publiek. 

Met López Obrador staat na lange tijd weer een linkse president aan het roer in Mexico. Tijdens zijn eedaflegging afgelopen weekend beloofde hij dat Mexico een "vreedzame en ordelijke, maar tegelijk diepe en radicale transformatie" zal ondergaan.  

Op zijn eerste werkdag zette hij meteen de toon. Hij loste een verkiezingsbelofte in door aan te kondigen dat hij het presidentiële vliegtuig zal verkopen, een luxueuze Boeing van bijna 200 miljoen euro met onder meer een met marmer afgewerkte badkamer.

De voorganger van López Obrador, Enrique Peña Nieto, vloog vorige week nog met het toestel naar Argentinië voor de G20. Vandaag vertrekt het naar een luchthaven in Californië, waar het in orde zal worden gebracht voor de verkoop. Ook 60 vliegtuigen en 70 helikopters die eigendom zijn van de regering, zullen te koop worden gesteld. 

"Zo laten we zien dat de overheid van soberheid een prioriteit maakt", zei een woordvoerder. In dezelfde lijn ligt het plan van de president om van de presidentiële ambtswoning in Mexico-Stad een cultureel centrum te maken. Hij zegt dat hij in zijn eigen huis zal blijven wonen.

AFP or licensors

De deuren van de officiële residentie van de president, Los Piños, werden het voorbije weekend al opengegooid voor het publiek. De vele belangstellenden konden foto's maken in alle kamers, van vergaderruimtes tot de keuken. (lees voort onder de foto's)

AFP or licensors
AFP or licensors

Opmerkelijk was ook dat López Obrador zich op de eerste dag van zijn ambtstermijn liet inhuldigen door indiaanse leiders. Het was de eerste keer dat een Mexicaanse president zich met de rook van kruiden ritueel liet reinigen door leiders van de oorspronkelijke bevolking van Mexico.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen