Minister Jan Jambon (N-VA) net voor begin van de kern

Kernkabinet met spoed bijeen over VN-migratiepact

Het kernkabinet is met spoed bijeen over het VN-migratiepact om te vermijden dat de regering valt. De vicepremiers Kris Peeters (CD&V), Alexander De Croo (Open VLD) en Didier Reynders (MR) vinden nog altijd dat premier Michel naar Marrakech moet gaan.  Jan Jambon (N-VA) verzet zich daartegen.  

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft vanmiddag duidelijk gemaakt dat het VN-migratiepact voor zijn partij niet kan getekend worden, ook niet met een bijkomende tekst. "Een regering die naar Marrakech trekt kunnen wij niet steunen", zei De Wever.

Sinds 15 uur is het kernkabinet in spoed bijeen over deze regeringscrisis om zo de val van de regering te vermijden. "Ik wacht even af op de voorstellen van de premier", reageert Peeters net voor het binnen gaan bij het overleg. "Het is niet aan De Wever om zo'n uitspraken te doen. Eerst zien wat de premier zelf als voorstellen lanceert. Het is voorbarig om over een crisis te spreken."

Peeters herhaalt dat hij vindt dat de premier nog steeds naar Marrakech moet gaat. Jan Jambon (N-VA) blijft bij het standpunt van zijn partij dat hij vindt van niet. "Als de partijvoorzitter na het partijbestuur zoiets zegt, dan blijven we daarbij", voegt Jambon eraan toe. Hij wil niet gezegd hebben dat de regering gaat vallen. "Dat zullen we straks wel zien."

Het zal moeten blijken of iedereen voldoende koelbloedigheid heeft en zijn gezond verstand  de bovenhand laat nemen

Alexander De Croo

"Ik ga ervan uit dat we de premier de ruimte geven, er ligt nog veel werk op de tafel en het laatste wat we nu nodig hebben is dat we ons compleet laten verlammen", zeg Alexander De Croo (Open VLD). "Er zit veel verstand en veel koelbloedigheid rond de tafel om een oplossing uit te werken. Het zal moeten blijken of iedereen voldoende koelbloedigheid heeft en zijn gezond verstand de bovenhand laat nemen."

"Er ligt een tekst op de tafel en we zullen zien op het mogelijks is om een akkoord te bereiken over een gezamenlijk standpunt", zegt Didier Reynders (MR). "Het is belangrijk om in Marrakech te zijn om iets te zeggen over het migratiepact en daarna zal het belangrijker zijn om een stemming te hebben in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties."

Meest gelezen