Videospeler inladen...

Peter De Roover (N-VA): "Als premier naar Marrakech gaat, is hij niet meer gedekt door regering"

Dat de regering morgen verder zoekt naar een oplossing voor de crisis rond het migratiepact houdt N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover niet tegen om nogmaals duidelijk te maken dat zijn partij niet bereid is tot toegevingen. Integendeel: het zijn de anderen (MR, Open VLD en CD&V) die water in de wijn moeten doen.

De regering-Michel komt steeds dichter bij de afgrond van een val van de regering. De N-VA staat lijnrecht tegenover MR, Open VLD en CD&V, en een compromis over het migratiepact lijkt met de minuut onwaarschijnlijker te worden. Maar dat ligt niet aan de N-VA, aldus De Roover. "In het verleden hebben wij nooit iets doorgedrukt tegen één van de vier in. Het zou even correct zijn dat dit nu ook niet zou gebeuren", zegt de Kamerfractieleider in "Van Gils & gasten". 

Wij zijn nog niet in zoverre een klassieke partij dat wij bereid zijn om altijd op principes toe te geven

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover

De Roover slaat de deur net niet helemaal dicht. "Het is aan de premier om een oplossing te vinden waarin alle vier de partijen zich kunnen vinden." Maar voor zo'n oplossing laat hij niet bepaald veel ruimte. "Wij zijn nog niet in zoverre een klassieke partij dat wij bereid zijn om altijd op principes toe te geven." Het migratiepact draait volgens hem rond zo'n principiële keuze, namelijk het al dat niet opgeven van eigen soevereiniteit bij de grensbewaking.

De boodschap moge duidelijk zijn: de premier mag van de N-VA onder geen beding naar Marrakech. "Als hij gaat, is dat een politieke beslissing van hem en dan gaat hij niet namens deze meerderheid." En wat als Michel toch gaat? "Dan is er een constitutioneel probleem, want dan is hij niet meer gedekt door zijn regering." In mensentaal betekent dit de val van de regering. Zijn boodschap? De premier mag niet naar Marrakech en België moet zich onthouden bij de stemming daarover in de Algemene Vergadering van de VN.

Het argument dat het migratiepact niet bindend is, gebruikt De Roover om de bal in het kamp van zijn coalitiepartners te leggen. "Zij zeggen voortdurend zelf dat het niet bindend is, dat het eigenlijk allemaal niet zo belangrijk is. Als het niet zo belangrijk is, blijf dan weg uit Marrakech."

Meest gelezen