AFP or licensors

Qatar trekt zich na bijna 60 jaar terug uit oliekartel OPEC

Qatar trekt zich vanaf 1 januari terug uit de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen. Dat heeft minister van Energie Saad al-Kaabi gezegd op een persconferentie in de hoofdstad Doha. Qatar wil zich concentreren op de productie van vloeibaar aardgas.  

Het oliestaatje Qatar produceert zo'n 600.000 vaten olie per dag, ongeveer 2 procent van alle OPEC-landen samen. Qatar zegt dat het na zijn vertrek uit de OPEC niet langer gebonden is aan productie-afspraken door de OPEC. Of het land nog langer olie zal produceren, is niet meteen duidelijk.

Qatar zegt wel dat het zich wil concentreren op de productie van vloeibaar aardgas. Het land is nu al de grootste aardgasproducent ter wereld. Het produceert 77 miljoen ton aardgas per jaar. Eind 2024 zou dat 110 miljoen ton moeten zijn.

Het besluit om zich uit de OPEC terug te trekken, komt een week voor een belangrijke OPEC-vergadering op het hoofdkwartier in Wenen. De organisatie gaat daar naar verwachting beslissen om de productie te verlagen, om zo te voorkomen dat de olieprijs nog verder wegzakt. 

Eerste land uit Midden-Oosten dat zich terugtrekt

De OPEC werd opgericht in 1960 door Iran, Irak, Saudi-Arabië en Venezuela. Qatar trad een jaar later toe. De organisatie telt nu 15 leden. Het is de eerste keer dat een land uit het Midden-Oosten zich terugtrekt.

Qatar staat al enige tijd op gespannen voet met Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. De buurlanden beschuldigen Qatar ervan steun te verlenen aan internationaal terrorisme. Qatar zou volgens hen ook te nauwe banden hebben met Iran, aartsrivaal van Saudi-Arabië.

Meest gelezen