Videospeler inladen...

Regeringspartijen zetten hakken in het zand over migratiepact: hoe moet het nu verder?

Wat zal er gebeuren nu N-VA-voorzitter Bart De Wever duidelijk heeft gesteld dat zijn partij niet wil dat premier Charles Michel (MR) maandag in Marrakech het VN-migratiepact gaat ondertekenen? Wetstraatjournalist Bart Verhulst legt de verschillende opties uit voor de premier, wiens regering op vallen staat.

Vanochtend stelden Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en CD&V-voorzitter Wouter Beke nog ferm dat ze beiden willen dat premier Michel maandag op het vliegtuig stapt, richting Marrackech om daar namens België het VN-migratiepact te ondertekenen. Om de kritiek van regeringspartner N-VA tegemoet te komen, suggereerden ze dat er een zogenoemd inlegvel, een interpretatieve nota, zou worden toegevoegd.

Maar van dat laatste wil de N-VA niet weten. Voor het partijbureau van de N-VA liet onder andere minister van Binnenlandse Zaken al weten dat zo'n nota toevoegen voor hem niet volstaat en dat  het migratiepact op zich problematisch is voor zijn partij. Na het partijbureau stelde voorzitter Bart De Wever het nog scherper: “Een regering die naar Marrakech gaat, steunen we niet."

Twee opties

“Ik denk dat de regering zeker niet moet vallen en dat dat absoluut te vermijden is", zei De Wever tegelijk. Maar om zo’n tegengestelde houdingen te vermoeden zal premier Michel heel creatief uit de hoek moeten komen.

Wat zal er nu gebeuren? Op zich zijn er twee opties: “Ofwel aanvaarden de premier en de andere regeringspartijen de démarche van de N-VA niet en dan valt de regering”, legt Wetstraatjournalist Bart Verhulst uit.

“Ofwel wordt dat wel aanvaard. Dat zou dan een knieval betekenen van de andere partijen en van premier Michel, die eerder in de Verenigde Naties had gezegd dat België in Marrakech dat akkoord zou onderschrijven.”

Derde weg

Maar er is nog een derde weg: de Zwitserse weg. Zwitserland heeft namelijk besloten de beslissing nog even uit te stellen, om weg te blijven uit Marrakech en pas tegen de Algemene Vergadering van de VN, over twee weken,  de knoop door te hakken.

Tijdens de Algemene Vergadering van de VN, in New York, komt het pact ook ter sprake en moet erover gestemd worden. “Er gaan stemmen op dat ons land zich daarbij bijvoorbeeld kan onthouden. Maar het is de vraag of dat aanvaardbaar is voor de andere regeringspartijen”, merkt Bart Verhulst op.

Intussen tikt de tijd en staat de discussie morgen op de agenda van het parlement. “Morgen komen verschillende experts getuigen over wat het pact nu waard is en wat er al dan niet instaat. Er moet ook gestemd worden over een tekst van de oppositie die oproept om zich achter het pact te scharen”, legt Bart Verhulst uit. “Het is lang geleden dat we het hebben mogen zeggen, maar het zijn cruciale uren voor de regering”, besluit Verhulst.

Videospeler inladen...

Meest gelezen