Meisje met de parel (uitvergroot) - Mauritshuis Den Haag

Bekijk de schilderijen van Vermeer tot in de fijnste details

De nieuwe website “Meet Vermeer” laat u virtueel in musea rondwandelen en met een vergrootglas naar alle werken van de Nederlandse meester Johannes Vermeer kijken. Zelfs bij de Britse koningin.

Van Johannes Vermeer (1632-1675) zijn 36 schilderijen bekend in zeven landen. Het project “Meet Vermeer” brengt ze samen op het internet. Het is een initiatief van Google Arts & Culture en 17 partners in de Verenigde Staten en Europa. Alle beheerders van Vermeercollecties doen mee: van het Mauritshuis in Den Haag tot de Britse koningin Elizabeth II.

“Brieflezende vrouw in het blauw”, “Het melkmeisje”, “Schrijvende vrouw met dienstbode”, “Het straatje” of “Meisje met de parel”: via “Meet Vermeer” kunt u virtueel “rondwandelen” op de plekken waar die werken hangen.

"De muziekles" (Royal Collection, Buckingham Palace)

Haarscherpe details

Daarnaast zijn de schilderijen in hoge resolutie gefotografeerd en kunt u zo sterk inzoomen dat zelfs de kleinste barstjes of veegjes kleur zichtbaar worden, details die met het blote oog niet te zien zijn. Ook al omdat de meeste werken van Vermeer niet zo groot zijn.

"Vrouw met weegschaal" (National Gallery of Art, Washington)

De website "Meet Vermeer" biedt ook veel informatie bij alle Vermeerwerken, over details, betekenis, context. Daarnaast zijn er artikels over diefstal en namaak, of over de manier waarop zijn schilderijen doorwerken tot in de cultuur van vandaag.  

Vermeer overstijgt tijd en ruimte

Emilie Gordenker - directeur Mauritshuis Den Haag

Johannes Vermeer schilderde mensen en taferelen tijdens de Gouden Eeuw. Veel van zijn interieurscenes, met schrijvende, lezende of musicerende mensen, blijven mysterieus, met links binnenvallend licht en grote contrasten. Vermoed wordt dat hij gebruik maakte van een lens om het perspectief zo goed te krijgen.

"Het straatje" (Rijksmuseum Amsterdam)
https://www.rijksmuseum.nl/en/collection/SK-A-2860

Meest gelezen