Videospeler inladen...

Orbán haalt slag thuis: "Soros-universiteit" verdwijnt uit Boedapest

De Central European University (CEU), de universiteit die werd opgericht door de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros, verplaatst zijn voornaamste activiteiten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De conservatieve Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zo zijn verbeten strijd tegen zijn "zwart beest" George Soros beslecht. In het Europees Parlement wordt verontwaardigd gereageerd. 

Afgelopen weekend is de Central European University symbolisch begraven in Boedapest. "Daar kwam een kist aan te pas, die werd gedragen tot vóór het parlementsgebouw", zegt correspondent in Boedapest Stefan Bos in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "De mensen zagen er ook echt heel droevig uit. Ze zien dit als het einde van een tijdperk in Hongarije, en eigenlijk ook als het begin van nog meer dictatuur."

De Central European University werd in 1991, kort na de val van het communisme in Oost- en Centraal-Europa, opgericht door George Soros. De Amerikaanse miljardair met Hongaars-joodse roots hoopte zo liberale waarden zoals de vrije markt, vrijheid van mening en pers, democratie en de rechtsstaat te promoten in het voormalige Oostblok.   

Steeds strengere regels

Maar de liberale visie van Soros staat haaks op het gesloten nationalisme van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Hij voert al jarenlang strijd tegen de "Soros-universiteit". "Hoewel hij nota bene zelf heeft gestudeerd op kosten van diezelfde Soros, als jonge man in Oxford", brengt Stefan Bos in herinnering.

De Hongaarse regering legde de CEU steeds strengere regels op. De instelling zegt dat ze alle eisen van de nieuwe Hongaarse onderwijswet ook inwilligde, maar dat ze toch nog geen toestemming heeft gekregen voor een langer verblijf in Hongarije. Om het hoofd te bieden aan die onzekere situeatie ziet ze geen andere uitweg dan te verhuizen: de internationale vakken zullen vanaf komend academiejaar in Wenen worden gegeven. 

Zwarte dag voor Europa en Hongarije

"De CEU is gedwongen om Boedapest te verlaten", zegt de Canadese rector van de universiteit Michael Ignatieff in een mededeling. "Een Amerikaanse instelling wordt verjaagd uit een land dat lid is van de Europese Unie". De rector spreekt van "een zwarte dag voor Europa en Hongarije." 

In het Europees Parlement is verontwaardigd gereageerd op de onvrijwillige verhuizing. Er gaan meer stemmen op dat de EVP, de Europese christendemocraten waartoe de partij van Orbán behoort, Orbán opzij moet zetten.

Meest gelezen