Videospeler inladen...

Sociale storm gaat niet liggen in Frankrijk: nu ook ambulanciers en scholieren op straat

Frankrijk likt zijn wonden na het gewelddadige optreden van de "gele hesjes" afgelopen zaterdag. Terwijl de regering zich beraadt over maatregelen, is er al nieuw sociaal protest aan de gang. In Parijs manifesteren honderden ambulanciers tegen geplande besparingen. Ook worden meer dan 100 middelbare scholen geblokkeerd door scholieren die het niet eens zijn met hervormingen in het onderwijs.

De Franse premier Edouard Philippe houdt vandaag crisisberaad met de leiders van de grootste politieke partijen. Morgen ontvangt hij vertegenwoordigers van de "gele hesjes". Daarna wil hij maatregelen aankondigen: woensdag in het parlement, donderdag in de senaat. 

Philippe sprak vanochtend eerst met de fractieleider Olivier Faure van de socialistische partij. Die riep de regering op om de belastingverhogingen te schrappen en de belastingen voor welstellenden juist te verhogen. "Iemand moet van de Olympusberg naar beneden komen", zei Faure, verwijzend naar president Emmanuel Macron, die soms spottend de bijnaam "Jupiter" krijgt.

Ook voor voorzitter Laurent Wauquiez van de centrumrechtse Les Républicains is een verlaging van de taksen de enige manier om de gemoederen te bedaren. Wauquiez toonde zich niet overtuigd van wat hij van de premier te horen had gekregen. "Dat deze ontmoeting alleen de aankondiging inhoudt van een debat in parlement en senaat is niet geruststellend", zei Wauquiez na zijn onderhoud. "Dit is niet meer het moment voor een debat, maar voor kalmeringsmaatregelen". "De president kan niet blijven zwijgen", zei hij nog. 

De president kan niet blijven zwijgen

Ook Marine Le Pen van het Rassemblement National, het vroegere Front National, zei dat de omstreden belastingverhoging meteen moet worden afgeschaft.

Tankstations zonder brandstof

Door het protest van de "gele hesjes", die nu al meer dan twee weken lang verschillende brandstofdepots blokkeren, zitten intussen al 75 tankstations van Total zonder brandstof. Om de tekorten te beperken, mogen automobilisten in het westen van Bretagne maar een beperkte hoeveelheid per dag tanken. (lees voort onder foto

AFP or licensors

Protest van ambulanciers, scholieren

Het sociale protest blijft aanhouden in Frankrijk. Vandaag waren er in Parijs acties van ambulanciers. Zij uitten hun ongenoegen over de hervorming van de financieringen van het ziekenvervoer. Honderden ambulances kwamen met loeiende sirenes naar de buurt tussen de Place de la Concorde en het parlementsgebouw. (lees voort onder foto)

AFP or licensors

In verschillende Franse steden betogen ook de scholieren tegen hervormingen in het onderwijs. Meer dan honderd middelbare scholen zijn volledig of deels geblokkeerd. Sommige scholieren betuigen ook hun steun aan de "gele hesjes".

In Bordeaux, Limoges en Pau kwam het tot onlusten tussen de betogende scholieren en de politie. 

In de binnenstad van Bordeaux blokkeerden enkele honderden jongeren een brug en een plein. Ze werden door de politie verdreven met traangas. In Limoges kregen de betogende scholieren de steun van zo'n 50 landbouwers, die met tractoren naar de stad waren gekomen. 

In Aubervilliers, een voorstad van Parijs, is de oproerpolitie ingezet, toont onderstaande foto. (lees voort onder foto)

AFP or licensors

Het sociaal protest lijkt Frankrijk dus echt wel in zijn greep te hebben. Meer en meer Fransen zijn ervan overtuigd dat de onlusten nog niet voorbij zijn. "Mensen met wie ik sprak, hebben het zelfs over een soort revolutionaire situatie", zegt socioloog emeritus Mark Elchardus in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Er worden veel vergelijkingen gemaakt, niet alleen met mei '68, toen de straten ook opengebroken werden, maar ook met de Franse Revolutie. Het zit daar zeer diep."  

AFP or licensors

Meest gelezen