Vlaams Belang strikt Steve Bannon en Marine Le Pen voor spoedmeeting in Vlaams Parlement

Steve Bannon, voormalig campagneleider van de Amerikaanse president Trump, is de topnaam die Vlaams Belang wist te strikken voor de spoedmeeting tegen het VN-migratiepact zaterdag in het Vlaams Parlement, twee dagen voor de top in Marrakesh. Ook de Française Marine Le Pen tekent present. Intussen heeft de petitie op stopmarrakesh.com de kaap van 68.000 handtekeningen gerond.

Vlaams Belang heeft de laatste weken de druk opgevoerd om de regering en vooral de N-VA te dwingen om het VN-migratiepact niet te ondertekenen. Premier Charles Michel (MR) kondigde in september in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aan dat België het pact zou ondertekenen en dat leek ook het geval, tot Oostenrijk, dat voor de Europese Unie de onderhandelingen leidde, aankondigde af te haken.

"Zo zorgde onze Oostenrijkse zuster- en regeringspartij FPÖ voor een koerswijziging van de regering-Kurz, met een ongezien cascade-effect in de rest van Europa. Italië, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Polen hebben de tekst intussen immers verworpen", stelt Vlaams Belang. "In verschillende West-Europese landen blijft de wereldvreemdheid echter zegevieren. Verder dan een interpretatieve nota zonder duidelijk juridisch statuut wil men vooralsnog niet gaan."

In verschillende West-Europese landen blijft de wereldvreemdheid zegevieren. 

De meeting zaterdag kadert in de campagne van de Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid die het voortouw neemt tegen wat de partij het "noodlottige zelfmoordplan" noemt. "Gezien de vernietigende demografische gevolgen is het van het grootste belang dat alle patriottische krachten in Europa samenwerken tegen een pact dat de grenzen wagenwijd open zet en het einde inluidt van het Europa zoals we dat vandaag kennen", luidt het.

Internationale sprekers

De campagne van de Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid mondt uit in een internationale spoedmeeting op 8 december in het Vlaams Parlement. Naast Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken maken ook een aantal internationale namen hun opwachting op de sprekerslijst.

Zo bevestigde Marine Le Pen, voorzitster van Rassemblement National (het vroegere FN), haar komst en is Steve Bannon, voormalig adviseur in het Witte Huis en campagneleider van de Amerikaanse president Trump, de gastspreker. Het doel van de meeting is "dit noodlottige zelfmoordpact verwijzen naar de enige plaats waar het thuishoort: de prullenmand".

Marine Le Pen, samen Tom Van Grieken en Gerolf Annemans op een Vlaams Belang-colloquium in 2015

Online petitie

Intussen lijkt de onlinepetitie op stopmarrakesh.be een succes te worden. De partij had bij de lancering op 50.000 handtekeningen gehoopt. Die kaap werd op maandag reeds gerond en zondagnamiddag staat de teller reeds op 68.000.

Vlaams Belang hoopt uiteindelijk op 100.000 handtekeningen, terwijl men in het grotere Duitsland maandag reeds uiterst tevreden was met 80.000 handtekeningen op de website van het parlement.

Meest gelezen