Videospeler inladen...

Ivan De Vadder analyseert politieke situatie VN-migratiepact: "De wil is er om een compromis te zoeken"

De crisis in de Wetstraat is voorlopig geweken. De vrees dat de onenigheid over het VN-migratiepact vandaag al tot de val van de regering zou leiden is niet uitgekomen, maar daarmee zijn de problemen niet van de baan. De regering heeft zich enkele dagen tijd gekocht om verder te werken aan een compromis, zegt Ivan De Vadder.

De vergadering van het kernkabinet heeft de crisis voorlopig ontmanteld. Het was de eerste keer dat de vier regeringspartijen bij elkaar zaten over dit dossier en dat heeft de problemen op scherp gezet: waarmee juist heeft de N-VA problemen en wat kan daaraan gedaan worden.

Of de verschillende partijen intussen een stap verder zijn geraakt, betwijfelt De Vadder wel. De enige conclusie is dat we al blij mogen zijn dat er geen crisis is en dat er morgen verdergewerkt wordt.

Geen enkele partij heeft er belang bij om de regering te laten vallen

Waaruit een mogelijk compromis zou bestaan is immers niet duidelijk. Kan je een manier vinden om iemand anders naar Marrakech te laten gaan, bijvoorbeeld een diplomaat,  wetende dat er nog een ondertekening volgt voor de VN in New York. Michel zou daar direct naar toe kunnen gaan om te tekenen,  zich te onthouden of niet te tekenen. Dat zijn de dingen waarover nu gepraat wordt.

Geen enkele partij heeft er belang bij om de regering te laten vallen. De N-VA stelt zich hard op, maar verwijst naar andere dossiers zoals de vermogenswinstbelasting of de woonstbetreding waar andere partijen zich mordicus tegen verzetten, maar wat de N-VA zo heeft gelaten. Telkens heeft men rekening gehouden met die ene partij, dus waarom nu niet?

Een oplossing zal nog niet voor morgen zijn

Maar het nieuws is dat de wil er is om naar een compromis te zoeken. Bart De Wever deed vanochtend wel zware uitspraken, maar hij zei ook dat hij verwacht dat de premier zijn regering eens bijeenroept en een voorstel op de tafel legt en dat zij ook een voorstel op de tafel zouden leggen. Dat is wat er nu gebeurd is, en dat zijn geen woorden van iemand die de deur wil dicht doen.

Een oplossing zal nog niet voor morgen zijn. Er zijn nog de experten die in de Kamer worden gehoord, en dan de voltallig Kamer, dus er zijn nog wel wat momenten voor theater waardoor wat tijd wordt gekocht om te proberen een compromis te vinden. "Mijn gok is dat de ontknoping tegen het einde van de week of het begin van het weekend volgt", besluit De Vadder.

Herbekijk hieronder de VRT NWS LIVE met Ivan De Vadder en Pieterjan De Smedt vanuit de Wetstraat:

Meest gelezen