New Zealand Department of Conservation

Warmere oceaan mogelijk oorzaak van massaal aanspoelen van walvissen in Nieuw-Zeeland

Hogere watertemperaturen, veroorzaakt door weerfenomeen El Niño, zijn mogelijk de oorzaak van een reeks massale aanspoelingen van walvissen in Nieuw-Zeeland. Dat zegt een marien bioloog.

De voorbije tien dagen zijn meer dan tweehonderd walvissen aangespoeld in Nieuw-Zeeland. Meer dan 145 grienden stierven op een afgelegen strand op Stewarteiland op 24 november. Vier dagen later spoelden 12 dwergwalvissen aan op Ninety Miles Beach, het strand in het uiterste noorden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Vrijdag spoelden ongeveer 90 grienden aan op de Chathameilanden. 30 tot 40 van hen slaagden erin om terug in zee te zwemmen, 51 anderen kwamen om. Ook is er een ongezien aantal observaties van blauwe vinvissen in de Golf van Hauraki, een baai aan het Noordereiland.

Karen Stockin, expert zeezoogdieren van Massey University, zei aan Radio New Zealand dat hogere oppervlaktetemperaturen de bewegingen van de prooi van de zoogdieren veranderen. Dat veroorzaakt een kettingreactie hogerop in de voedselketen. "Observaties en aanspoelingen van deze zeezoogdieren, die dichter bij de kust komen, zullen daardoor vaker voorkomen", zei Stockin.

El Niño komt gemiddeld om de twee tot zeven jaar voor. Het fenomeen veroorzaakt fluctuaties van de oppervlaktetemperaturen in de Stille Oceaan.

Het is niet ongewoon dat walvissen aanspoelen in Nieuw-Zeeland. Volgens het departement voor milieubeheer gaat het om gemiddeld 85 incidenten ieder jaar. Meestal gaat het wel om individuele dieren.

Meest gelezen