Ben je een winter- of een zomermens? "Hoe groter je spiermassa, hoe groter je inwendige kachel"

Zijn de donkere dagen voor Kerstmis voor jou een moeilijke periode om jezelf door te slepen of net een verademing? Het hangt er blijkbaar van af of je een winter- of een zomermens bent. "Er zijn wel duidelijk verschillende soorten mensen", zegt professor Wouter van Marken Lichtenbelt in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Jawel, wintermensen en zomermensen bestaan echt, bevestigt Wouter van Marken Lichtenbelt, professor Ecologische Energetica aan de Universiteit van Maastricht. "Er zijn duidelijk wel verschillende soorten mensen: mensen die het graag warm hebben en mensen die liever wat meer in de kou zitten. Maar er is natuurlijk ook een geleidelijke overgang van de meer extreme wintermens naar de meer extreme zomermens."

Heeft het dan alleen met temperatuur te maken of is het ook een kwestie van licht en duisternis? "Dat is niet helemaal onafhankelijk van elkaar", zegt hij. "De temperatuur is het belangrijkste, maar licht kan een bijsturend effect hebben. Als je wat rode en warme kleuren om je heen hebt, ben je geneigd je al warmer te voelen, onafhankelijk van de temperatuur."

Hoe meer spiermassa je hebt, hoe groter je inwendige kachel

Hoe komt het dat sommige mensen meer van de zomer houden dan de winter, en omgekeerd? "Hoeveel mensen zelf stoken speelt een belangrijke rol", zegt Van Marken Lichtenbelt. En hiermee doelt hij op het energieverbruik en de stofwisseling van de mensen. "Zo zien we heel duidelijk een verschil tussen mannen en vrouwen. Meestal vinden mannen een wat koelere (kantoor)omgeving prettiger. Dat komt omdat ze over het algemeen groter zijn en dus minder vet hebben, en daardoor meer vetvrije massa’s zoals spieren hebben."

"Ze stoken dus meer, en produceren meer warmte van zichzelf", gaat hij verder. "En dat blijkt een heel belangrijke voorspeller te zijn voor welke temperatuur je prettig vindt. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe groter je inwendige kachel", klinkt het. Al kan je lichaam ook aan temperaturen wennen. Wie regelmatig in een koelere omgeving zit, went aan de kou. Je lichaam past zich aan.

Meest gelezen