Videospeler inladen...

Ziekenhuis, algemeen directeur en 2 artsen schuldig aan onopzettelijke doding baby Jasper

Het Zeno-ziekenhuis in Knokke-Heist, de algemeen directeur en twee artsen zijn schuldig bevonden aan de onopzettelijke doding van baby Jasper. Jasper stierf nadat hij bij een operatie lachgas had gekregen in plaats van zuurstof.  

De Brugse correctionele rechtbank heeft het ziekenhuis van Knokke-Heist veroordeeld tot een geldboete van 288.000 euro, waarvan 96.000 euro met uitstel, voor de onopzettelijke doding van baby Jasper in november 2012. Ook de algemeen directeur, de hoofdarts en een anesthesist werden schuldig bevonden, maar zij kregen geen straf opgelegd. De ouders van baby Jasper reageren tevreden op het vonnis.

Lachgas in plaats van zuurstof toegediend

In november 2012 kreeg de 8 maanden oude baby Jasper te veel lachgas toegediend. Het jongetje kreeg een hartstilstand. Hij werd in een kunstmatige coma gebracht en overleefde het incident niet. De operatiezaal was pas nieuw en twee slangen waren verkeerd aangesloten.  

In het ziekenhuis waren het beleid en mentaliteit op vlak van preventie en veiligheid onbestaande

Gerechtsdeskundigen in zaak baby Jasper

Na onderzoek van de gerechtsdeskundigen bleken grove fouten te zijn gemaakt. Zo was de machine waarmee de gassen werden toegediend niet voldoende gekeurd en waren de leidingen verwisseld. “In het ziekenhuis waren het beleid en mentaliteit op vlak van preventie en veiligheid onbestaande. Er waren zelfs geen procedures voorhanden”, aldus het deskundigencollege. Ook de rechtbank laakte in haar vonnis het veiligheidsbeleid van het ziekenhuis. “Elk normaal en voorzichtig ziekenhuis dat beslist een nieuwe operatiezaal te bouwen, dient te beschikken over geschreven richtlijnen omtrent de ingebruikname ervan. Dat was hier niet het geval. Bovendien was er sprake van een gebrekkige communicatie. Beide elementen samen hebben geleid tot de gekende fatale afloop."

Rechtbank oordeelt dat zwaarste fout bij ziekenhuis ligt

De rechtbank oordeelde dat de zwaarste fout bij het ziekenhuis lag, vanwege het totaal gebrek aan enig beleid omtrent de ingebruikname van het nieuwe operatiekwartier. De algemeen directeur, hoofdarts en anesthesist werden wél schuldig bevonden, maar krijgen dus geen straf. Allen samen moeten ze aan de ouders en het kleine zusje van Jasper in totaal ongeveer 67.500 euro schadevergoeding betalen. De overige familieleden kregen 33.150 euro toegekend.

Blij dat er schuldigen zijn aangeduid, nu kunnen we beginnen aan ons rouwproces

Ouders baby Jasper

De ouders van baby Jasper zijn tevreden met het vonnis. "Wij zijn blij dat er schuldigen worden aangeduid voor de dood van onze zoon", zegt de mama van Jasper. "We hebben zes jaar gevochten, we hopen dat dit nu het laatste was. Dat we dit kunnen afsluiten en beginnen aan ons rouwproces."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen