Aandeel Bpost keldert ruim 20 procent

Het aandeel van Bpost zakt met ruim 20 procent op de Brusselse beurs. De aanleiding is de waarschuwing van het bedrijf dat het voorstel voor een nieuwe arbeidsovereenkomst zal wegen op de winst.

Na een staking van vijf dagen vorige maand raakten de directie en de vakbonden bij Bpost het eens over een voorstel voor een CAO. Over dat voorstel is niet veel bekend. De vakbonden willen het voorstel eerst voorleggen aan hun achterban. 

Maar gisteravond maakte Bpost bekend dat de maatregelen, onder meer om het tekort aan personeel weg te werken en om de werkomstandigheden te verbeteren, het bedrijf veel geld zullen kosten. Ook het nieuwe uitreikingsmodel zal de  kostenbasis negatief beïnvloeden voor een bedrag van 10 tot 15 miljoen euro. Vanaf 1 januari herlanceert Bpost de priorzegel voor de levering op de volgende werkdag. De prijsstijging voor zowel de prior- als non-priorzegel zal het bedrijf wel extra inkomsten opleveren.

Betrouwbaarheid

Na de waarschuwing van Bpost vragen analisten vragen zich af wat de prognoses van het bedrijf nog waard zijn. "Na de sociale onrust, het hoge ziekteverzuim en de talrijke stakingen in 2018, is het duidelijk dat het management van Bpost de eisen van de vakbonden heeft gehoord én ingewilligd", zegt Ruben Devos van KBC. "Dat wil zeggen dat de plannen vandaag inhouden dat de beoogde besparingen op de arbeidsmarkt sterk zullen worden teruggedraaid ten opzichte van het plan dat voorgesteld werd op de analistendag van juni. Tot zover de geloofwaardigheid daarvan." Analisten herhalen ook hun twijfels over de houdbaarheid van het dividend. Beleggers doen het aandeel massaal van de hand.

Meest gelezen