Al 3 maanden zonder de pil: Nederlands tekort aan anticonceptiepil blijft

Zouden de Nederlanders binnenkort weer met wat meer zijn? Die kans lijkt steeds groter te worden, aangezien het tekort aan de meest gebruikte anticonceptiepil in Nederland blijft aanhouden. Vrouwen zoeken hun toevlucht op de zoekertjessite Marktplaats.nl. 

Sinds begin september kampen apothekers in Nederland met een tekort aan de populairste anticonceptiepil, en dit wegens productieproblemen. Hoewel eerst verwacht werd dat er spoedig een nieuwe voorraad ging komen, blijkt dit nu alles behalve het geval. De pil is op sommige plaatsen helemaal niet meer te verkrijgen, en dit leidt tot steeds meer problemen. 

Concreet gaat het over de veelgebruikte anticonceptiepil met ethinylestradiol en levonorgestrel, vooral bekend onder de merknamen Microgynon en Stediril. Deze merken worden vaak als eerste keus voorgeschreven door huisartsen.

Door het nijpend tekort zijn vrouwen genoodzaakt zelf een oplossing te vinden. En dat zorgt voor opvallende taferelen. Zo leggen apothekers wachtlijsten in en proberen de pil vanuit andere landen in te kopen. Er worden ook pillen aangeboden op de zoekertjessite Marktplaats.nl. 

Het tekort zorgt ook voor solidariteit. Vrouwen die nog een doosje hebben liggen, zetten dat op Facebook. Collega's die onderling de voorraad die ze hebben, verdelen. Sommige vrouwen stappen (tijdelijk) over op een andere pil, andere beslissen voor een andere vorm van anticonceptie. 

Er wordt verwacht dat de pil binnen enkele weken weer overal beschikbaar zal zijn. 

Meest gelezen