Videospeler inladen...

Bart De Wever over VN-Migratiepact: "De N-VA had veel eerder een rode kaart moeten trekken"

De N-VA had veel vroeger haar grote bezwaren tegen het VN-Migratiepact kenbaar moeten maken. Dat zegt voorzitter Bart De Wever in "De wereld vandaag". Tegelijk erkent hij dat de onlinecampagne van zijn partij fout was.

"Een stuk van de verantwoordelijkheid ligt bij ons." Dat zegt Bart De Wever vanavond in "De wereld vandaag" op Radio 1 over de huidige regeringscrisis over het VN-Migratiepact. 

"Ik erken dat premier Charles Michel (MR) in een lastig parket is terechtgekomen. In september heeft hij in de VN verklaard dat België het pact zou goedkeuren. De N-VA heeft te laat een rode kaart getrokken. We erkennen dat dit vervelend is, maar ik vrees dat deze crisis niet te vermijden was."

De Wever geeft ook toe dat de onlinecampagne die zijn partij vandaag tegen het VN-Migratiepact heeft gelanceerd en na forse kritiek weer heeft ingetrokken een fout was. "Ons socialemediateam heeft op een laagdrempelige manier geprobeerd om informatie over het pact aan de bevolking over te maken", zegt hij, "maar het koos voor beelden die niet goed met de inhoud strookten."

"Hierdoor schoot de campagne haar doel voorbij en werd ze zelf een politiek onderwerp. Dat kan nooit de bedoeling zijn dus moet je erkennen dat een fout is gemaakt. Je kan dat beter kort en goed doen en het verhaal stopzetten. Dat is ook gebeurd."

We zullen onze onvrede nooit in wrok tegen migranten omzetten

Bart De Wever

De Wever ontkent dat de N-VA met de campagne Vlaams Belang achternaging. "We zijn erg ontevreden over de migratiepolitiek zoals Europa die voert. Het verschil is dat wij onze onvrede nooit in wrok tegen concrete mensen zullen omzetten, tegen migranten."

"De beeldkeuze van de campagne wekte de indruk dat onze wrok naar de migranten zelf uitgaat, niet naar de politiek erachter. Toen ik de beelden online zag verschijnen, wist ik meteen dat we fout zaten en hebben we onmiddellijk ingegrepen."

AUDIO: Beluister hieronder het volledige gesprek met Bart De Wever in "De wereld vandaag"

Wetstraatwatcher Bart Verhulst: "N-VA heeft toegegeven dat deze campagne gewoon fout was"

Videospeler inladen...

Meest gelezen