Videospeler inladen...

De Vadder: "Charles Michel heeft het momentum gebruikt om zijn zet te doen"

Mikt premier Charles Michel op een wisselmeerderheid in het parlement om het VN-Migratiepact goed te keuren? Zal de N-VA haar positie in de regering alsnog veilig stellen door zich bij de stemming te onthouden? Ivan De Vadder maakt een stand van zaken na alweer een dag vol hoogspanning en wikt en weegt de mogelijkheden.

"Charles Michel (MR) neemt de vlucht vooruit." Dat zegt Ivan De Vadder vanavond in "Terzake" over de beslissing van de premier om het VN-Migratiepact aan het parlement voor te leggen, wellicht morgen al. "Hij lijkt een beetje boos en opgejaagd, aangevuurd door wat zich vandaag heeft aangediend."

"Vooral de onlinecampagne van de N-VA tegen het pact heeft bij veel politici kwaad bloed gezet omdat ze op een verkiezingscampagne leek en ook door de aard van de beelden. Dat heeft een momentum gecreëerd en dat heeft Michel gebruikt om zijn zet te doen."

De Vadder schuift verschillende mogelijke scenario's voor de komende uren en dagen naar voren "Er kan een wisselmeerderheid komen waarmee de premier naar Marrakech trekt om het pact te bezegelen."

"Dat betekent dat de regering kan blijven functioneren. De N-VA en haar ministers trekken zich dan wellicht terug, maar de regering kan doorgaan als een minderheidskabinet met gedoogsteun van de oppositie."

5 N-VA-excellenties

"Het betekent ook dat 3 regeringsleden door leden van andere partijen moeten worden vervangen: minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, minister van Defensie Sander Loones en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken."

Ook minister van Financiën Johan Vanovertveldt en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir zouden dan moeten vertrekken, wat het totale aantal N-VA-excellenties op 5 brengt. "Maar goed, dat is allemaal toekomstmuziek want het is de N-VA die [in het parlement] moet beslissen wat haar houding is."

Dunne spleet

"Een ander scenario is dat morgen in het parlement iets gebeurt waardoor de N-VA toch door die heel dunne spleet kan met een onthouding. Door de opbouw van de afgelopen dagen en weken en fractieleider Peter De Roover die vanochtend nog zei dat het pact een rode lijn is, lijkt dat me moeilijk. Het lijkt me dat de N-VA tegen zal stemmen. Ik zie geen andere mogelijkheid."

De Vadder denkt niet dat de N-VA intern verdeeld is over het dossier. "Dat signaal heb ik nooit gekregen. Veel mensen binnen de partij zeggen me dat dit te belangrijk is voor de N-VA, dat ze hierop niet kunnen toegeven."

VIDEO: Bekijk het hele gesprek met Ivan De Vadder in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen