Archieffoto

Delegatie van gele hesjes ontvangen door premier Michel

Premier Charles Michel (MR) heeft vanochtend een kleine delegatie van de gele hesjes ontvangen in zijn ambtswoning. Michel had vorige week al gezegd dat hij bereid was tot dialoog. Gisteravond laat kreeg een delegatie van de gele hesjes een uitnodiging van de premier.

Ondanks de zware spanningen binnen zijn regering over het VN-migratiepact heeft premier Charles Michel vanochtend een delegatie van de zogenoemde “gele hesjes” ontvangen. Wat er tussen de premier en de actievoerders gezegd is, is niet geweten.

De gele hesjes voeren al ruim twee weken actie in het Franstalige landsgedeelte. Dat protest tegen hoge dieselprijzen en belastingen is overgewaaid uit Frankrijk.

Geen overleg in Frankrijk

In Frankrijk zijn president Emmanuel Macron en premier Eduoard Philippe kop van Jut. Nadat er zaterdag zware rellen waren geweest in Parijs, had Macron aan de premier gevraagd om een delegatie van de gele hesjes te ontvangen.

Uit veiligheidsoverwegingen is de delegatie echter niet op de uitnodiging ingegaan. De  vertegenwoordigers zouden te veel bedreigingen hebben gekregen van andere gele hesjes omdat ze overwogen om met de premier te praten.

De gele hesjes, een amalgaam van linkse én rechtse actievoerders, zijn voor de Franse regering sowieso geen gemakkelijke partner om mee te onderhandelen omdat de actievoerders geen duidelijke leiders hebben.

Nieuwe actie in Brussel?

Vrijdag was er een manifestatie van de gele hesjes in Brussel. Daarbij werd gevraagd naar een ontmoeting met de premier. En dat is nu dus gebeurd, nadat ze gisteravond laat een uitnodiging hadden gekregen van de premier.

Bij het protest in Brussel werden 82 relschoppers opgepakt. Amokmakers trokken kasseien en verkeersborden los om ermee te gooien en ze staken twee politiecombi's in brand.

De onrust is nog niet gaan liggen; mogelijk komt er zaterdag een nieuwe protestactie in Brussel. Op Facebook is namelijk een oproep gelanceerd waarin opgeroepen wordt om - ook vanuit Frankrijk - naar Brussel te komen om er actie te voeren bij het Europees Parlement.

Meest gelezen