Videospeler inladen...

Directeur AfricaMuseum: "Bij elke grote gebeurtenis in ons museum zitten we zonder een regering"

Net nu het AfricaMuseum de deuren heropent na een grondige verbouwing, zit ons land (mogelijk) zonder een regering. Ook bij andere recente scharniermomenten van het museum in Tervuren was dat het geval, zegt directeur Guido Gryseels in "De afspraak".

Komende zaterdag gooit het AfricaMuseum in Tervuren opnieuw de deuren open na een verbouwing die verschillende jaren aansleepte. Directeur Guido Gryseels hoopt dat de voogdijministers van het museum de opening zullen bijwonen. "Ik verwacht Zuhal Demir, Jan Jambon en Alexander De Croo", zegt hij in "De afspraak".

Gezien de jongste ontwikkelingen in de wetstraat, is het lang niet zeker dat de excellenties ook van de partij kunnen of zullen zijn. Dat is lang niet de eerste keer in de recente geschiedenis van het museum. "Het is een beetje spannend voor ons want de voorbije 8 jaar zaten we bij elke grote gebeurtenis voor ons museum zonder een regering", zegt Gryseels.

"In 2010 vierden we onze 100e verjaardag en hadden we geen regering. In 2013 sloten we de deuren en hadden we evenmin een regering. Net nu we weer opengaan, zitten we wellicht weer zonder een regering."

Koning Filip zal de opening alvast niet bijwonen. Omdat het over een museum gaat waarover nog steeds een maatschappelijk debat loopt, wil hij een bezoek vermijden.

Meest gelezen