Videospeler inladen...

Directeurs dienen een klacht in tegen het lerarentekort: "Geen vijf voor twaalf, maar vijf na twaalf"

Twintig Vlaamse schooldirecteurs dienen een klacht in bij kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen omdat ze door het lerarentekort niet alle kinderen de zorg en het onderwijs kunnen geven waar ze recht op hebben. Dat schrijft Het Nieuwsblad. "De situatie is schrijnend, de maatregelen die er zijn, zijn onvoldoende", luidt het.

De Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs (VLVO), die 1.200 schooldirecteurs vertegenwoordigt, stuurde een ­modelbrief naar de directeurs om een klacht in te dienen en brengt alle ­tekorten in kaart. Intussen hebben al 20 directeurs een klacht ingediend bij de Vlaamse Kinderrechtencommissaris, nog eens 200 scholen hebben een probleem gemeld. Zij vinden dus geen vervanging.

"Het recht op onderwijs kan op heel wat plaatsen niet meer gegarandeerd worden omdat er geen vervangers te vinden te zijn", zegt Marie-Jeanne Baelmans van VLVO aan VRT NWS. "Die situatie is ronduit schrijnend, het is in zoveel scholen het geval. De rechten van de kinderen worden geschonden."

De klachten gaan naar de Kinderrechtencommissaris, hij bekijkt hoe hij daarmee omgaat, zegt Baelmans.Ze hoopt ook op een reactie uit politieke hoek. "Dat er zoveel klachten binnenkomen, zal het hopelijk ook hoger op de politieke agenda zetten."

Het lerarentekort is niet nieuw. "Het is geen vijf voor twaalf, het is vijf na twaalf", zegt Baelmans. We zijn al een hele legislatuur bezig over het lerarentekort, er is een poging gedaan met het project Lerarenplatform, maar dat is onvoldoende." Via het Lerarenplatform krijg je als leerkracht een tijdelijke aanstelling tot het einde van het schooljaar en kan je worden ingezet voor vervangingen.

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) nam al verschillende maatregelen om het beroep van leerkracht op te waarderen. Volgend jaar start ook een campagne om het beroep aantrekkelijker te maken.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen