Flip Franssen

Akkoord over betere arbeidsvoorwaarden voor vrachtwagenchauffeurs binnen Europa

De Europese ministers van Transport hebben een akkoord bereikt om de arbeidsvoorwaarden van vrachtwagenchauffeurs in Europa te verbeteren. Ze zullen meer gelijk loon krijgen voor gelijk werk, betere rusttijden. Er komen ook nog meer maatregelen om postbusfirma's te bestrijden en er komt ook een nieuwe tachograaf die alles nog preciezer moet registreren.

Om sociale dumping in de transportsector te bestrijden zijn de Europese ministers van Transport overeengekomen om extra maatregelen te nemen. De nieuwe regels moeten wel nog goedgekeurd worden in het Europees Parlement.

Zo zullen chauffeurs die op dezelfde plek werken allemaal hetzelfde loon moeten krijgen. Een nieuw soort tachograaf moet daarom beter registreren in welke landen de trucks rijden. 

Chauffeurs zullen ook nog maximaal vier weken aan een stuk in Europa onderweg mogen zijn. En chauffeurs mogen in het weekend ook niet meer in de cabine van hun vrachtwagen overnachten. Transportondernemingen moeten in dat geval een overnachting voor hun chauffeurs betalen. 

Gemiste kans

Steven Steyaert van de socialistische transportbond BTB noemt het akkoord echter "een gemiste kans in de strijd tegen de sociale dumping". "Er is een akkoord, maar dat is een mager beestje."

Steyaert vindt dat de maatregelen uit het akkoord niet ver genoeg gaan. "Dat vrachtwagenchauffeurs de (weekend)rust niet meer in de vrachtwagen mogen nemen, is bijvoorbeeld wel positief, maar dat is een evidentie." 

"Onze strijd van de afgelopen jaren tegen de sociale dumping heeft wel resultaten. Maar er is nog heel veel werk aan de winkel, want sociale dumping is nog altijd een pest in onze sector."

Beluister de reactie van vakbondsman Steven Steyaert in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen