AFP or licensors

"Frankrijk gaat belastingverhoging op brandstof bevriezen"

De Franse premier Edouard Philippe zal straks aankondigen dat de regering de verhoging van de brandstoftaksen zal uitstellen. De verhoging was voorzien op 1 januari 2019, maar de premier wil sneller een duidelijk signaal geven dat de regering het ongenoegen van de gele hesjes serieus neemt. Intussen heeft het kantoor van Philippe bevestigd dat er geen overleg zal plaatsvinden met vertegenwoordigers van de protestbeweging.

De Franse premier zal de beslissing om de taksen op brandstofprijzen te bevriezen, voorstellen aan de parlementsleden van de presidentiële partij LREM. Matignon, de ambtswoning van de Franse premier, gaf geen officiële bevestiging van het nieuws. Wel is duidelijk dat er straks een publieke verklaring komt van Philippe en dat er mogelijk nog meer maatregelen zullen worden afgekondigd.

Schade na rellen demonstratie gele hesjes in Parijs
AFP or licensors

Het voorziene overleg met een delegatie van de gele hesjes en de Franse premier is intussen geannuleerd. Het merendeel van de delegatie had maandag gewaarschuwd dat ze niet naar het overleg zouden gaan omwille van veiligheidsredenen. Zo zijn er bedreigingen geuit aan het adres van zij die met de premier zouden gaan praten. De gele hesjes zijn onderling sterk verdeeld over de doelstellingen en hoe die te bereiken.  

Meest gelezen