Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Groot-Brittannië kan eenzijdig beslissen om in de EU te blijven"

Volgens het advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie kan Londen eenzijdig beslissen om het vertrek uit de Europese Unie af te blazen. Dat advies is niet bindend voor het Europese Hof, maar dat volgt doorgaans wel dat soort adviezen.

De zaak was bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg aangespannen door een aantal Schotse mannen en vrouwen die het niet eens zijn met de nakende brexit.

De klacht sloeg op het beruchte artikel 50 van het Europese verdrag dat Londen heeft ingeroepen om op 29 maart volgend jaar uit de EU te stappen. De vraag is of de Britten daar op hun eentje nog kunnen van afzien, of dat daar de goedkeuring voor nodig is van de Europese Commissie of het Europese Parlement, wat de zaak veel moeilijker zou maken.

De advocaat-generaal van het hof heeft nu gezegd dat de Britten eenzijdig het inroepen van dat artikel 50 kunnen terugdraaien, zonder toestemming van andere instellingen. Of anders: de Britse regering kan eenzijdig beslissen om de brexit alsnog niet te laten doorgaan.

Nu is dat advies van de advocaat-generaal niet bindend, maar in de meeste gevallen volgen de rechters van het Europese Hof van Justitie dat soort adviezen.

Debat in Britse parlement over brexitcompromis

In het Britse parlement begint vandaag het debat over het brexitcompromis dat premier Theresa May onlangs bereikt heeft met de EU. Het belooft een erg woelig debat te worden waarbij zowel de Conservatieve regeringspartij als de linkse Labour-oppositie verdeeld zijn over de brexit.

Als het parlement het akkoord verwerpt, dreigt er een "harde brexit", een totaal doorbreken van de banden over het Kanaal zonder opvangende maatregelen. Mogelijk valt dan ook de regering-May en dan kan het alle kanten uit. Veel Britten zouden een tweede referendum willen en als de brexit deze keer wordt afgewezen, zou het advies van vandaag alsnog de uittrede uit de EU kunnen doen verhinderen. Toch is de tijd krap en gaan veel waarnemers ervan uit dat een brexit nog moeilijk te vermijden is.

Meest gelezen