In kaart: zoveel kost een kamer in de ziekenhuizen in uw buurt

Hoe duur zijn ziekenhuiskamers in uw buurt nu eigenlijk? Op basis van de ziekenhuisfacturen van haar leden, heeft het christelijke ziekenfonds CM interactieve kaarten gemaakt voor 5 verschillende ingrepen. 

De CM klaagt in haar jaarlijkse Ziekenhuisbarometer de hoge ereloonsupplementen aan die eenpersoonskamers tegenwoordig zo duur maken. Om dat te illustreren, heeft het ziekenfonds de kosten voor 5 soorten ingrepen in het ziekenhuis in kaart gebracht. Per ziekenhuis geeft de mutualiteit aan hoeveel patiënten er moeten betalen, zowel in een eenpersoonskamer als in een kamer voor twee of meer personen.

In de kostprijs die de CM aangeeft, zijn opgenomen: de remgelden, ereloonsupplementen en andere kosten zoals kamer- en materiaalsupplementen. De CM geeft ook aan dat een "duur" ziekenhuis niet per se staat voor een betere zorgkwaliteit (en vice versa).

"In sommige gevallen komt een ziekenhuis hoger uit qua prijs omdat het bijvoorbeeld voornamelijk patiënten behandelt die extra vatbaar zijn voor complicaties", meldt de CM. "Maar in andere gevallen is er geen enkele rechtvaardiging of sociaal nut die de kostprijs verklaart."

1. Natuurlijke bevalling (klassieke opname)

Klik op de bedjes voor meer info over individuele ziekenhuizen. Klik op het icoontje linksbovenaan om ook de prijzen voor tweepersoonskamers te bekijken.

2. Meniscusverwijdering knie (chirurgische daghospitalisatie)

Klik op de bedjes voor meer info over individuele ziekenhuizen. Klik op het icoontje linksbovenaan om ook de prijzen voor tweepersoonskamers te bekijken.

3. Heupprothese (klassieke opname)

Klik op de bedjes voor meer info over individuele ziekenhuizen. Klik op het icoontje linksbovenaan om ook de prijzen voor tweepersoonskamers te bekijken.

4. Verwijderen galblaas (klassieke opname)

Klik op de bedjes voor meer info over individuele ziekenhuizen. Klik op het icoontje linksbovenaan om ook de prijzen voor tweepersoonskamers te bekijken.

5. Cataractingreep (chirurgische daghospitalisatie)

Klik op de bedjes voor meer info over individuele ziekenhuizen. Klik op het icoontje linksbovenaan om ook de prijzen voor tweepersoonskamers te bekijken.

Meest gelezen