Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Israël voert militaire operatie uit bij grens met Libanon

Israël is bij de grens met Libanon begonnen met het vernietigen van tunnels die naar Libanon zouden leiden. Volgens Israël gaat het om tunnels die gegraven zijn door de Libanese radicale gewapende beweging Hezbollah. Israël was al een tijdje op de hoogte van de geheime tunnels, maar had niet genoeg informatie om eerder in te grijpen. Volgens Israël wilde Hezbollah de tunnels gebruiken om het land aan te vallen. Israël zegt dat de Libanese regering het grensgebied niet langer onder controle heeft zodat Hezbollah er nu vrij spel heeft.

Al sinds 2005 is er sprake van een geheim tunnelcomplex bij de grens met Israël en Libanon. Het tunnelcomplex zou bestaan uit tunnels, opslagplaatsen, commandocentra en zou uitzichtposten van terreurgroep Hezbollah met elkaar verbinden. Traditioneel staat de radicale sjiïtische beweging Hezbollah erg sterk in het zuiden van Libanon. Hezbollah krijgt financiëel en logistiek hulp van Iran, Israëls aartsvijand.

Tot nu toe had Israël onvoldoende informatie om in te grijpen. Wellicht heeft het Israëlische leger dezelfde technologie gebruikt om tunnels op te sporen als die die het inzet bij de grens met Gaza. Daar zijn er al eerder operaties uitgevoerd om tunnels te detecteren en te vernietigen.  

Spaanse VN-blauwhelm bij de grens tussen Libanon en Israël

Grens Libanon bewaakt door de VN

Volgens Israël toont de uitbouw van het mogelijke tunnelcomplex aan dat de Libanese regering het zuiden van Libanon niet langer onder controle heeft. Opmerkelijk, want de grens tussen Libanon en Israël wordt al jaren gecontroleerd door blauwhelmen van de VN. Die kijken toe op alle bewegingen in het ruime grensgebied met Israël.

Eerder dit jaar is Israël begonnen met het verstevigen van de grens met Libanon door onder meer een betonnen muur te bouwen. Israël en Hezbollah raakten al eerder slaags. In 2006 voerde Israël nog een grondoffensief uit in het zuiden van Libanon, nadat het maandenlang werd bestookt door raketten vanuit Libanon. Die werden afgevuurd door Hezbollah.

Libanese jongeren zwaaien met de vlag van Hezbollah (links) en de Palestijnse vlag (rechts)
Israël bouwt muur op grens met Libanon
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen