De premier staat met de billen bloot door de N-VA

Nu de N-VA duidelijk heeft gezegd dat premier Charles Michel (MR) niet naar Marrakech mag gaan om het VN-migratiepact te ondertekenen, staat de premier met de billen bloot. Dat stelt Ivan De Vadder. Gisteren zag onze Wetstraatwatcher nog een greintje hoop voor de regering-Michel, maar nu N-VA’er Peter De Roover duidelijk een rode lijn heeft getrokken, ziet De Vadder de regering naar de exit strompelen, met een premier die in alle scenario’s gezichtsverlies lijdt.

"Naar Marrakech gaan, kan niet met een regering waar N-VA deel van uitmaakt", aldus De Roover. Die harde maar duidelijke boodschap bracht N-VA-Kamerfractieleider vanmorgen in “De ochtend” op Radio 1.

“Ik beschouw hem als de stormram van de N-VA”, zegt Ivan De Vadder. “Hij wordt telkens naar voren gestuurd om duidelijk te maken waarover het gaat. Donderdag zei hij in de Kamer dat er geen wisselmeerderheid mogelijk was, gisteren zei hij in “Van Gils & Gasten” dat de premier niet naar Marrakech mag gaan en dat ons land zich bij de stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York moet onthouden.”

“Nu zegt De Roover dat het enige compromis waarmee hij akkoord kan gaan, een compromis is waar de vier regeringspartijen achter kunnen staan. Versta: de drie andere partijen moeten zich neerleggen bij wat de N-VA eigenlijk wil. Ik zie niet in hoe de drie andere partijen hiermee akkoord kunnen gaan”, besluit De Vadder. “Zeker niet als je weet dat premier Michel heel veel belang hecht aan zijn internationale imago.”

Ik zie niet in hoe de drie andere partijen hiermee akkoord kunnen gaan.

Eerder had de premier bij de Verenigde Naties in New York aangekondigd dat België het VN-migratiepact zou onderschrijven in Marrakech. “Eigenlijk staat hij nu helemaal geïsoleerd en met de billen bloot door wat de N-VA nu op de tafel legt.”

De breuk tussen de N-VA en de andere regeringspartijen zal vanochtend helemaal bloot komen te liggen als het in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken tot een stemming komt, en de N-VA tegen de ondertekening van het pact stemt.

Ramkoers

Intussen is de premier al het mogelijke aan het doen om de regering te redden, ziet De Vadder. Tegelijk ziet hij de N-VA en de MR als twee auto’s die op ramkoers zitten. “Bij MR begint het nu te dagen dat de N-VA niet van plan is om van richting te veranderen."

"Dus blijft er nog één vraag over: zal de MR van richting veranderen door zich neer te leggen bij het oordeel van de N-VA? Dan is de regering gered, maar wordt in Franstalig België het beeld bevestigd dat er nu al leeft van de partij: dat de MR de handpop is van de N-VA.”

Beluister de volledige analyse van Ivan De Vadder uit "De ochtend" op Radio 1:

Misrekening

In het Radio 1-programma "Nieuwe feiten" ging De Vadder vanmiddag nog dieper in op de nakende val van de regering.  Hij denkt dat de premier en de andere regeringspartijen zich misrekend hebben. "Ze dachten dat dit een klassieke politieke discussie zou worden", zegt De Vadder. Daarbij wordt, door wat ze in Nederland "polderen" noemen, de andere partij overtuigd door een aantal toegevingen te doen.

De premier en de andere partijen dachten dat dit een klassieke politieke discussie zou worden.

Maar het tegendeel  is waar: de N-VA wil niet toegeven op het thema van asiel en migratie, omdat de partij zich daar hard op profileert. Te meer omdat bij de recente gemeenteraadsverkiezingen is gebleken dat Vlaams Belang hier de N-VA de kaas van het brood kan eten.

"Bovendien communiceert de N-VA via de media", stelt Ivan De Vadder vast. Peter De Roover zei bijvoorbeeld gisteravond in "Van Gils & gasten keihard wat het standpunt van zijn partij is, terwijl zoiets normaal aan de onderhandelingstafel gebeurt. Dat heeft ertoe bijgedragen dat beide kampen nu geen kant meer op kunnen zonder gezichtsverlies te lijden.

Beluister hier de analyse van Ivan De Vadder uit "Nieuwe feiten":

Meest gelezen