Bijzondere actie voor De Warmste Week in Gent: kankerpatiëntes worden barokvrouwen

In het Museum van Schone Kunsten in Gent doen ze een bijzondere actie voor de Warmste Week. In het museum loopt een tentoonstelling over barok en daarom nodigen ze er bezoekers uit voor een volledige make-over in barokstijl. Een tiental kankerpatiëntes trapten de actie gisteren af. 

"Voor ons is dit een extra bijzondere workshop", vertelt een vrouw die kanker heeft gehad. "De zware chemokuren wegen echt op je lichaam. Je huid veroudert en je ziet er niet altijd even goed uit. En, elke dag kijk je in de spiegel en zie je... die kankerkop. Vandaag worden we helemaal verwend en krijgen we een totale make-over", vertelt de vrouw lachend. Ze zit in de schminkstoel en wordt er omgetoverd in een barokvrouw door een échte make-upartieste. Op een grote tafel staan poederdozen, rijen lippenstiften en allerlei borstels en sponsjes uitgestald.

De make-upartieste geeft wel vaker workshops aan vrouwen die behandeld worden voor kanker, meestal in ziekenhuizen. "Deze keer is het anders. In het ziekenhuis leren we de vrouwen om wat kleur op het gezicht te zetten, wat blush aan te brengen... Barokvrouwen waren altijd heel erg bleek en hadden nooit rode kaken, ik moet dus helemaal anders te werk gaan."

Hierzo

"Oei, moet ik daarin?"

Wat verderop in de zaal wordt er hartelijk gelachen aan het pashokje. De vrouwen schuiven er aan om de verkleedkleren te bekijken en te passen. Het assortiment is uitgebreid: jurken met kant, pruiken, grote zware rokken, bovenstukjes met veel tierlantijntjes en bergen sierjuwelen. Ze geven elkaar tips en helpen met de soms nauwe jurken toe te ritsen. "Als je je echt een vrouw wil voelen, moet je dit hier pakken", zegt een vrouw die een diep uitgesneden blouse aanwijst. Haar vriendin knikt bevestigend: "Het is echt leuk. We hebben allemaal een zware periode achter de rug. Het fijn om je nog eens te amuseren mét lotgenoten." 

Zelfvertrouwen 

"Het fijne aan deze activiteit is dat we tips krijgen om make-up te gebruiken in ons dagelijks leven, al is het natuurlijk niet de bedoeling dat we er ook in het gewone leven als barokvrouwen zullen bijlopen.", lacht de vrouw. "Daar komt ook nog eens bij dat deze workshop je helpt om je weer goed in je vel te doen voelen. De kanker en de behandelingen maken niet alleen je lijf kapot, ook je zelfvertrouwen krijgt een stevige knauw. Dat zelfvertrouwen weer opbouwen kan door activiteiten als deze workshop."

Pruiken

Make-over

De meeste vrouwen hebben zich, al dan niet met enige moeite, in een jurk kunnen hijsen en zien er prachtig uit. De pruiken worden bovengehaald en zorgen voor hilariteit. Er worden heel wat foto's en selfies getrokken om straks te delen met vrienden en familie. "Ik ben echt superbenieuwd om te weten hoe ik eruit zie", roept één vrouw. "Ik ga in de spiegel van het toilet al eens kijken." Als de vrouw de deur open heeft gezwaaid en voor de spiegel gaat staan, roept ze: "Ma seg!". Het is een tafereel dat uit één van de populaire make-over programma's lijkt te komen. De vrouw straalt. "Het is écht barok. Amai!". 

sdfsd

Fotoshoot

Intussen zijn de vrouwen klaar voor de fotoshoot met échte fotograaf. In het MSK is een fotostudio gebouwd. Er staat een barokzetel met allerlei lakens over gedrapeerd. Hier laten de vrouwen zich met veel plezier vereeuwigen. Ze poseren gewillig en lachen. Een geslaagde actie én een geslaagde dag dus. 

Ook zin in een verkleedpartij? 

Zondag 9 december is iedereen in het museum welkom om het uit te proberen. Professionele stylisten en make-upartiesten helpen bezoekers dan om te toveren in mensen uit de barok. De opbrengst van de actie gaat integraal naar 'Kom op tegen Kanker'. Meer info vind je via deze link. Inschrijven is nodig! 

kasto80

Meest gelezen