Videospeler inladen...

Kris Peeters (CD&V): "Goede zaak dat premier pact kan bevestigen in Marrakech"

Coalitiepartners CD&V en Open VLD scharen  zich volmondig achter de demarche van premier Charles Michel (MR) om het migratiepact voor te leggen aan het parlement. Dat dit wellicht tot gevolg heeft dat het pact met een wisselmeerderheid wordt goedgekeurd, geven ze niet met zoveel woorden toe, maar ze ontkennen het ook niet.

"Het is een heel goede zaak dat het parlement zich morgen kan uitspreken", zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V) in "Terzake". "Een tweede goede zaak is dat de premier naar Marrakech kan gaan om daar dat pact te bevestigen."

Ik roep op om het gezond verstand te gebruiken, want de vraag is welk land we willen zijn

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten

"De premier neemt zijn verantwoordelijkheid", vindt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. "Morgen zal blijken wie wat stemt." Dat het migratiepact wellicht met een wisselmeerderheid in het parlement wordt goedgekeurd, wil ze niet met zoveel woorden, gezegd hebben. "Ik roep op om het gezond verstand te gebruiken, want de vraag is welk land we willen zijn: een land dat zijn woord houdt, fatsoenlijk is en problemen samen oplost of een land dat zichzelf buiten de internationale rechtsorde plaatst."

"Voor wat mij betreft, hoeft de regering niet te vallen. Dat zou onverstandig zijn", aldus CD&V-voorzitter Wouter Beke. "In september hebben  de regeringspartijen gezegd dat ze akkoord zijn met het pact en daarmee is de premier ook naar New York gegaan. Daar is een consensus gevormd. Als iemand zich nu buiten die consensus zet, heeft die partij een probleem. Toch niet de drie andere partijen."

"Elke partij zal morgen de kaarten op tafel moeten leggen en zal moeten kijken welke consequenties men daaraan verbindt."

Je moet oppassen dat de bloemen niet overwoekerd raken als je je onkruid gaat bemesten

CD&V-voorzitter Wouter Beke

De N-VA-campagne tegen het migratiepact is in elk geval slecht gevallen. "Die campagne is ver over de schreef", vindt Gwendolyn Rutten. "Het is een campagne tegen migranten en mensen, het is een campagne die oproept tot haat. Daar ga je niet lichtzinnig over."

"Voor mij gaat het niet alleen over de foto's, maar ook over de tekst", voegt Wouter Beke daaraan toe. "Dit is fake news". Het is Beke ook niet ontgaan dat Filip Dewinter de N-VA heeft gefeliciteerd met haar campagne. "Je moet oppassen dat de bloemen niet overwoekerd raken als je je onkruid gaat bemesten."

Bekijk hieronder het studiogesprek met Gwendolyn Rutten en Wouter Beke in "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen