Videospeler inladen...

Kritiek op N-VA-campagne tegen Migratiepact: "Bangmakerij" en "Nieuw-Vlaams Belang" 

Verschillende kopstukken van de oppositie én de meerderheid reageren furieus op de onlinecampagne van de N-VA tegen het VN-Migratiepact. Intussen heeft de partij de omstreden beelden van haar website verwijderd.

Terwijl het voortbestaan van de regering-Michel in de weegschaal ligt door de grote onenigheid over het VN-Migratiepact, startte de N-VA vandaag een opmerkelijke onlinecampagne tegen het pact met verschillende afbeeldingen van migranten.

Rond 16 uur heeft de N-VA de omstreden beelden weer van haar website verwijderd, maar dat neemt niet weg dat zowel de meerderheid als de oppositie forse kritiek op de campagne uit.

"Hoe de N-VA nu communiceert... Desinformatie en bangmakerij gaan helaas verder", zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo van Groen. "Het Pact spreekt meermaals over rechten en plichten van migranten."

"We moeten de haatmachine stoppen", gaat hij voort in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. "No pasarán, het is voldoende."

Ook zijn partijgenoot en Kamerlid Wouter De Vriendt is furieus. "De desinformatie door de N-VA is gestart", schrijft hij. "Dit is kwaadwillig en degoutant. De N-VA neemt de mensen voor idioten. Eigenlijk zou iedereen moeten protesteren tegen dit soort misleiding, los van de eigen politieke overtuiging. 

Vlaams Parlementslid Imade Annouri van Groen houdt het bij "N-VB" als commentaar, een afkorting waarmee hij de N-VA "Nieuw-Vlaams Belang" noemt.

"Of het nu rond migratie is of rond klimaat, bij de N-VA is er maar 1 marsorder: verrotting", zegt voorzitter Meyrem Almaci van Groen. "Alle tactieken zijn goed, #degoutant."

CD&V

"Ofwel onderhandel je, ofwel voer je campagne", zegt Kamerfractieleider Servais Verherstraeten in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. "Is de N-VA bereid afstand te nemen van haar campagne die ze op sociale media heeft gelanceerd?"

"Hoe lang werkt de communicatiemedewerker van Vlaams Belang al voor de N-VA?", vraagt voorzitter Sammy Mahdi van Jong CD&V zich op zijn beurt af.

Zijn partijgenoot en Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne noemt de N-VA eveneens "Nieuw-Vlaams Belang". "Een partij die belastinggeld spendeert aan zo'n advertentiecampagne is niet bezig met uw portemonnee, niet met het klimaat, niet met uw pensioen, niet met onze economie", schrijft hij. "Nee, zo'n partij is bezig met zich te profileren op basis van hele leugens en halve waarheden."

Open VLD

Ook Kamerfractieleider Patrick Dewael van Open VLD haalt de N-VA-campagne aan in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken waar experts al de hele dag hun visie op het VN-Migratiepact geven. "Deze campagne staat in schril contrast met wat zovele academici hier met een grote intellectuele eerlijkheid hebben getuigd", zegt hij. 

Zijn partijvoorzitter Gwendolyn Rutten is eveneens scherp. "Deze N-VA-campagne is geen campagne tegen het migratiecompact van de Verenigde Naties", schrijft ze. "Dit is een campagne tegen migranten. Tegen mensen. En dat kan niet."

Vlaams Belang

Van Kamerlid Filip Dewinter van Vlaams Belang krijgt de N-VA dan weer felicitaties voor haar campagne. "Ze had van mij kunnen zijn", zegt hij in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

VIDEO: ook in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken kwam de N-VA-campagne ter sprake

Videospeler inladen...

Meest gelezen