BELGA/VERGULT

Maddens: "Als de regering valt is een minderheidsregering het meest waarschijnlijke scenario"

De val van de regering is nog moeilijk te vermijden, zegt politicoloog Bart Maddens(KU Leuven) in "De wereld vandaag" op Radio 1. Nadien ziet hij een minderheidsregering die de periode tot 26 mei moet overbruggen als het meest waarschijnlijke scenario.

"Premier Michel probeert tot het uiterste te gaan om nog een oplossing te vinden voor de crisis over het VN-migratiepact, maar de kans daarop is heel klein", zegt Maddens. "Mogelijke oplossingen zoals een "inlegvelletje" of het sturen van iemand anders naar Marrakech zijn een voor een verworpen door de N-VA."

Een regeringscrisis is dus bijna onafwendbaar, dat kan door het ontslag van de N-VA-ministers of door Michel die het ontslag van zijn regering voorlegt aan de koning. "Op langere termijn denk ik dat een minderheidskabinet waarbij men de periode tot 26 mei overbrugt het meest waarschijnlijke scenario is.  De kans dat we eind januari, begin februari naar vervroegde verkiezingen gaan is relatief klein", denkt Maddens.

De overwinning van het Vlaams Belang bij de lokale verkiezingen is een gamechanger geweest

Volgens Maddens had de N-VA na de gemeenteraadsverkiezingen de keuze om meer naar het centrum te gaan en de economische successen van de regering uit te spelen of radicaal te focussen op identiteit en migratie. "De N-VA heeft de knop omgedraaid en wil het heel hard spelen en heeft daar een regeringscrisis voor over. Ze wil zich daar heel sterk op profileren om de stemmen die ze op 14 oktober verloren heeft aan Vlaams Belang terug te winnen. De overwinning van het Vlaams Belang bij de lokale verkiezingen is echt een "gamechanger" geweest.

De houding van de N-VA ruikt dus heel sterk naar electorale profilering.  De partij neemt daarbij wel een groot risico. In het verleden zijn de partijen die de stekker uit een regering trekken immers dikwijls afgestraft. "Bovendien blijft het Vlaams Belang de eigenaar van het thema migratie en asiel en als dat thema centraal komt te staan bij de verkiezingen is het risico groot dat Vlaams Belang de grote winnaar zal zijn", besluit Maddens.  

Beluister het hele gesprek met Bart Maddens in "De wereld vandaag" hieronder:

Meest gelezen