Videospeler inladen...

Mike Pompeo: "Amerikaans leiderschap belangrijker dan ooit om welvarendheid en vrede in wereld te verzekeren"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is in Brussel bij het German Marshall Fund. In zijn persconferentie benadrukt de minister het belang van Amerikaans leiderschap voor een mondiaal evenwicht. Ook is Pompeo erg kritisch voor de Europese Unie.  

Het Amerikaanse leiderschap is belangrijker dan ooit om de welvarendheid en vrede in de wereld te verzekeren, zo oordeelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Brussel, bij het German Marshall Fund.

Amerika sterk, de wereld sterk

De Verenigde Staten moeten het wereldwijde leiderschap verzekeren om een goed internationaal evenwicht te bewaren, verklaarde Pompeo. Hij beklemtoonde ook de rol die de Amerikaanse president Donald Trump daarin speelde. Die "heeft goed begrepen dat wanneer er een sterk Amerikaans leiderschap is, welvaart en vrede volgen". "De Verenigde Staten willen in die richting blijven werken met hun bondgenoten over de wereld om de vrede te verzekeren die onze burgers verdienen", beklemtoonde Pompeo.

Volgens Pompeo wordt de America first-politiek van president Trump vaak fout begrepen: "Zelfs onze Europese vrienden zeggen soms dat we niet handelen in het belang van de vrije wereld. Dat is gewoon fout."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"We ondersteunen de instellingen die werken in het Amerikaanse belang en dat van jullie", aldus nog de Amerikaanse minister. Hij beklemtoonde ook het belang van het respect voor internationale verdragen. "Wanneer ze worden geschonden, moeten de verantwoordelijken worden geconfronteerd", onderstreepte hij.

Pompeo verwees naar het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Force). De VS kondigt aan uit dat verdrag te zullen stappen. Rusland wordt ervan beschuldigd het verdrag te overtreden. Het INF-verdrag uit 1987 voorziet de vernietiging van alle kernraketten en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer.

Sterke NAVO, zwakke EU?

Pompeo wees ook op de spanningen tussen de EU en Washington. Hij noemde de EU "te bureaucratisch" en zegt dat "het niet genoeg heeft geluisterd naar wat landen en hun burgers bezighoudt". De brexit was daar een gevolg van. Pompeo stelde ook volgende vraag: "vertegenwoordigt de Europese Unie de belangen van haar burgers meer dan van haar bureaucraten hier in Brussel?"

De NAVO noemt Pompeo een "onmisbare organisatie". Hij meent ook dat "alle NAVO-lidstaten moet samenwerken voor de versterking van wat nu al het sterkste militaire bondgenootschap in de geschiedenis is".

Pompeo zit vandaag nog bij in de NAVO-raad van de ministers van Buitenlandse Zaken. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen