Videospeler inladen...

N-VA haalt beelden onlinecampagne tegen VN-Migratiepact weg na forse kritiek

De N-VA heeft een onlinecampagne tegen het VN-Migratiepact gelanceerd, maar na forse kritiek van oppositie én meerderheid heeft de partij de omstreden beelden weer offline gehaald. "De campagne is haar doel voorbijgeschoten", zegt woordvoerder Joachim Pohlmann.

"Neen aan opgedrongen illegale migratie", met die boodschap had de N-VA eerder vandaag verschillende advertenties gelanceerd op Facebook. De partij gebruikte daarbij verschillende afbeeldingen van migranten.

Naast de advertenties op Facebook had de N-VA ook een tekst op haar website gepubliceerd om te verduidelijken waarom de partij zich tegen het VN-Migratiepact verzet. Volgens de partij maakt het pact geen onderscheid tussen legale en illegale migratie, bemoeilijkt het de terugkeer van illegalen en ligt de focus in het migratiepact op het behoud van de eigen cultuur van migranten.

Rond 16 uur waren de omstreden beelden weer van de website van de N-VA en haar Facebookpagina verdwenen, dit nadat zowel de oppositie als de meerderheid forse kritiek had geuit.

"Ook op sociale media maat in het achterhoofd houden"

"De campagne was fout", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bij zijn aankomst aan de ambtswoning van premier Charles Michel (MR) voor bilaterale gesprekken over het VN-Migratiepact. "Mensen maken fouten."

In de Kamercommissie Buitenlandse Zaken liet Kamerfractieleider Peter De Roover van de N-VA vanmiddag verstaan dat hij niet gelukkig was met de campagnebeelden. "De nuances en schakeringen heb ik niet teruggevonden in de afbeeldingen die op mijn scherm zijn gesprongen", zei hij. "Het is niet de toon die ik heb gebracht en die hier nodig was. Het is logisch dat sociale media dingen simplificeren en in slogans gieten, maar ook daar moet men de nodige maat in het achterhoofd houden."

Andere N-VA-leden gaan een stap verder. "[Het krimpend verschil tussen Vlaams Belang en de N-VA] is er niet", reageert Kamerlid Valerie Van Peel op Twitter op kritiek van Joël De Ceulaer in die zin. "Daarom ook dat elk fractielid zich hiervan distantieert."

"Zeer goed dat de campagne over het migratiepact is stopgezet", zegt ook Kamerlid Peter Dedecker. "De stijl van die campagne was even fout als het pact zelf."

"Informatiecampagne"

"Door de gekozen beelden is de campagne haar doel voorbijgeschoten", zegt woordvoerder Joachim Pohlmann van de N-VA. "Daardoor is ze verkeerd begrepen. Ze bevordert het debat niet en is nu een politiek feit. Dat willen we niet en daarom stoppen we de campagne."

Nog volgens Pohlmann wou de N-VA met de campagne "laagdrempelig" haar bezwaren tegen het VN-Migratiepact aan de bevolking kenbaar maken. "Het was geen politieke campagne, het was een informatiecampagne." Hij benadrukt dat zijn partij het debat nu "verder inhoudelijk wil voeren".

"De beelden zijn confronterend, maar voor alle duidelijkheid: dat is de situatie vandaag. Het zijn beelden van het Maximiliaanpark, van Steenokkerzeel, van de situatie in Brussel. 

Beeld uit AfD-campagne?

Op Twitter beweert Wouter Indemans, communicatiemedewerker bij CD&V, dat een van de campagnebeelden eerder al is gebruikt door AfD, de Duitse rechtspopulistische partij. Dat blijkt niet helemaal te kloppen.

De foto van vrouwen in nikab is afkomstig uit een fotodatabank en is gebruikt op de islamkritische website 'Journalistenwatch' in een artikel over criminaliteit in de Arabische gemeenschap. Boven dat artikel staat een advertentie van AfD.

Vlaams Belang richt zich op N-VA-kiezers

De afgelopen weken was het vooral Vlaams Belang dat op sociale media stevig uitpakte met campagnes tegen het VN-migratiepact. Met verschillende video's en afbeeldingen riep de oppositiepartij op om een petitie te tekenen tegen het migratiepact. Intussen hebben meer dan 80.000 mensen dat al gedaan.

Opvallend detail: de Facebook-advertenties van Vlaams Belang over het VN-migratiepact zijn vooral gericht aan mensen die interesse hebben in de N-VA. Een tactiek die de partij ook gebruikte tijdens de verkiezingscampagne rond de lokale verkiezingen.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Volg je ons al op Instagram?

Meest gelezen