N-VA wil straks stemmen over migratiepact: "Pact is rode lijn voor ons"

Vandaag staat er een stemming op de agenda in de commissie Buitenlandse Betrekkingen over twee resoluties rond het VN-migratiepact. De premier vraagt om die stemming van de agenda te halen, schrijft De Standaard. Maar N-VA wil de stemming wel laten doorgaan en zal dan tegen stemmen, zegt Peter De Roover in "De ochtend" op Radio 1. Hij noemt het pact een "rode lijn".

In de commissie Buitenlandse Betrekkingen zullen zes experten zometeen hun interpretatie geven van het omstreden VN-migratiepact dat de regering nu al enkele weken verdeelt. Na die uiteenzetting moet er worden gestemd over twee resoluties van oppositiepartijen Groen en Ecolo, en CDH en DéFI. Beide resoluties stellen voor het om het pact "zonder voorbehoud" (dus ook zonder bijgevoegde interpretatietekst) aan te nemen. Op die manier wordt er voor het eerst in het parlement gestemd over het migratiepact.

Het is mogelijk dat de stemming niet doorgaat, als de meerderheidspartijen afwezig blijven of de stemming wordt "verdaagd". Maar als het van N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover afhangt, mag de stemming gerust doorgaan. "De stemming verdagen lost weinig op. Als er een stemming is, zullen we tegen stemmen. Onze houding is duidelijk", zo zei De Roover in "De ochtend" op Radio 1.

Het pact steunen is voor N-VA de "rode lijn", zegt hij. Daarmee voert N-VA de druk op de premier nog verder op om het migratiepact niet goed te keuren volgende week maandag in Marrakech. "Naar Marrakech gaan, kan niet met een regering waar N-VA deel van uitmaakt", aldus De Roover.

Als er een stemming is, zullen we tegen stemmen. 

Peter De Roover, fractieleider van N-VA

Ook Dirk Van der Maelen (SP.A), die de commissie straks voorzit, hoopt dat er niet alleen kan worden gedebatteerd, maar ook wordt gestemd over de kwestie. "Dat is unaniem afgesproken en ik zou het betreuren als ze daarop terugkomen", aldus Van der Maelen. "Het is de plicht van het parlement om zich over de zaak te buigen", zegt hij, aangezien de regering er voorlopig niet uitraakt.

Maandag zei premier Michel dat hij nog met de fractieleiders wilde samenzitten, wellicht met het oog op de mogelijke stemming in de commissie. Volgens De Standaard zal de premier aan de fractieleiders vragen om de resoluties van de agenda te halen. "De premier heeft mij nog niet gecontacteerd", zegt De Roover. 

Schaamlapje

Een mogelijke uitweg uit de regeringscrisis over het migratiepact is een interpretatieve tekst die verduidelijkt hoe Belgische rechters het pact moeten lezen. Gisteren werd die uitweg besproken in de spoedvergadering van topministers. Volgens vicepremier Alexander De Croo legde de eerste minister daar een voorstel op tafel op basis van de tekst die Nederland en Denemarken gebruiken om het pact te interpreteren.

Maar van die uitweg wil de N-VA niet weten. "Dat is een schaamlapje", klinkt het. "En als de premier het probleem wil oplossen met een schaamlapje, is dat zonder ons", stelt De Roover duidelijk.

Je kan niet blijven zoeken naar oplossingen. Die moeten de komende uren of dagen - maar ik denk de komende uren - op tafel komen

Peter De Roover, fractieleider van N-VA

Een andere mogelijkheid is dat ons land volgende week maandag niet naar Marrakech gaat, en enkel deelneemt aan de stemming op 17 december in de Algemene Vergadering van de VN in New York. Dat is ook de weg die Zwitserland zal nemen. Maar ook die oplossing ziet De Roover niet zitten: "De deadline is er gewoon, die ligt maandag. Je kan niet blijven zoeken naar oplossingen. Die moeten de komende uren of dagen - maar ik denk de komende uren - op tafel komen", zegt hij. "Marrakech zal niet uitgesteld worden."

Op die manier sluit N-VA heel wat uitwegen uit de regeringscrisis rond het migratiepact af en lijkt een val van de regering erg nabij. Deze namiddag zitten de topministers opnieuw samen om een oplossing te zoeken.

Herbeluister hier het interview met Peter De Roover in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen