Videospeler inladen...

Premier Charles Michel buigt niet: "Ik ga naar Marrakech om standpunt van parlement mee te delen"

Premier Charles Michel (MR) houdt voet bij stuk en komt de N-VA niet tegemoet: hij gaat niet naar de koning maar vraagt om een stemming over het migratiepact in het parlement. Op een persconferentie kondigde hij ook aan dat hij ook wel degelijk naar Marrakech gaat om er het Belgische standpunt toe te lichten dat door het parlement is goedgekeurd. Dat betekent dat de N-VA kleur zal moeten bekennen en zelf de stekker uit de regering-Michel trekken, zoals ze eerder al had gedreigd te doen als er met een wisselmeerderheid zou worden gewerkt.

"Ik ben ervan overtuigd dat het moment gekomen voor een keuze en een advies van het parlement", zei Michel vanavond. Dat moet volgens hem gebeuren "de komende uren of dagen". 

Als premier waak ik over onze geloofwaardigheid op het internationale niveau

Premier Charles Michel (MR)

"Ik heb de intentie om naar Marrakech te gaan om het standpunt dat door het parlement is goedgekeurd toe te lichten", aldus Michel. De premier verwijst naar zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in september, waar hij aankondigde dat België het migratiepact zou goedkeuren. "Een woord is een woord. Het woord van België heeft waarde en is geloofwaardig. Als premier waak ik over onze geloofwaardigheid op het internationale niveau."

Michel wijst er ook op dat ons land gedurende twee jaar een zitje heeft in de Veiligheidsraad van de VN. Lees: hij is niet bereid zijn geloofwaardigheid te grabbel te gooien door niet naar Marrakech te gaan en zich te onthouden bij een stemming over het migratiepact. Hij wees er ook op dat het onderhandelingsproces rond dat pact al in 2016 is opgestart en dat ons land daarin een rol heeft gespeeld.

De campagne is in mijn ogen onaanvaardbaar, schandalig en onwaardig

Premier Charles Michel (MR)

Allicht heeft de controversiële internetcampagne van de N-VA tegen het migratiepact Michel gesterkt in zijn overtuiging om niet toe te geven aan de N-VA. "De campagne is in mijn ogen onaanvaardbaar, schandalig en onwaardig", zegt hij. "Daarom heb ik beslist om de kern uit te stellen."

De druk van de politieke crisis rond het migratiepact komt nu weer bij de N-VA te liggen. Vorige week al heeft Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) aangegeven dat MR, Open VLD en CD&V zijn partij uit de regering zouden duwen als ze het migratiepact erdoor zouden drukken met een wisselmeerderheid. 

De linkse oppositie heeft al gezegd dat ze Michel zouden steunen met zijn migratiepact. Als dat inderdaad zo gebeurt, zal de N-VA wellicht inderdaad zijn conclusies moeten trekken.

Meest gelezen