Videospeler inladen...

Rechter legt 21 van de 38 bestuurders alcoholslot op tijdens speciale zitting in rechtbank Brugge

In Brugge heeft de politierechter tijdens een speciale themazitting rond alcohol in het verkeer 21 alcoholsloten opgelegd in 38 zaken. Sinds de wet van 1 juli worden bestuurders met minstens 1,8 promille alcohol in het bloed sowieso bestraft met een alcoholslot. De rechter kan daarvan afwijken, als hij de beslissing motiveert.  

"Ik denk dat het nuttig is als we u een beetje in de gaten zullen houden, meneer.  We kunnen dit als samenleving niet blijven dulden", spreekt de Brugse politierechter Peter Vandamme een van de betrapte bestuurders streng toe. "U wordt veroordeeld tot een geldboet van 1.600 euro, 2 maanden rijverbod en daarna een alcoholslot van 1 jaar." Het is een van de veroordelingen die Vandamme uitsprak tijdens de speciale zitting in Brugge.

Sinds deze zomer is een rechter verplicht om bij een promillegehalte van minstens 1,8 een alcoholslot op te leggen voor minstens één jaar. Hij kan hiervan afwijken, door zijn beslissing te motiveren. Het blanco strafblad van een betrapte bestuurder kan bijvoorbeeld aan de basis van de motivering liggen . Bij een alcoholslot moet de bestuurder van auto eerst in een toestel blazen.  Alleen als zijn promillegehalte lager ligt dan 0,2 start de wagen. 

Lees verder onder reportage over de zitting uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Te zware combinatie

De kost voor het alcoholslot komt boven op de praktijkproeven en een geldboete. Advocaat Guy Van Der Steichel, die een van de veroordeelde bestuurders verdedigde, heeft niets tegen de invoering van een alcoholslot op zich. Alleen vindt hij de combinatie van de verschillende straffen te zwaar: "3.200 euro boete, 3.000 euro alcoholslot, 4 verplichte examens voor  2 intoxicaties. Het is eigenlijk te zwaar in combinatie met elkaar. Men zou de politierechters een beetje marge moeten geven om de straf voor een stuk voorwaardelijk uit te spreken. Voor jonge mensen of oudere mensen met een pensioen is zoiets onbetaalbaar geworden".  

Meest gelezen