De haven van Marioepol is erg belangrijk voor de uitvoer van staalproducten uit het oosten van Oekraïne.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Rusland laat opnieuw Oekraïense schepen door in de Zee van Azov

Voor het eerst sinds het incident waarbij vorige week drie Oekraïense marineschepen onderschept werden, is er opnieuw vrije doorvaart door de Straat van Kertsj. Daardoor lijkt de crisis in dat deel van de Zwarte Zee wat afgezwakt.

Volgens de Oekraïense regering kunnen koopvaardijschepen opnieuw ongehinderd varen vanuit de Zwarte Zee via de zeestraat van Kertsj naar de havens Marioepol en Berdjansk  in het oosten van Oekraïne. De smalle straat van Kertsj is de enige doorgang tussen de Zwarte Zee en de ingesloten Zee van Azov.

Op 25 november is het daar tot een incident gekomen toen Russische schepen het vuur openden op Oekraïense marineschepen en die laatsten daar aan de ketting werden gelegd. Sindsdien zijn een twintigtal Oekraïense militairen gevangen in Rusland.

Het incident had tot zware kritiek geleid van Oekraïne, maar ook van het Westen. VS-president Donald Trump had daardoor een onderhoud met zijn Russische collega Vladimir Poetin tijdens de G-20-top in Argentinië beperkt tot een kort gesprek. Nog op die top heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel Poetin aangesproken over de kwestie.

Rusland zegt dat het nooit de Straat van Kertsj heeft afgesloten, maar dat de doorvaart er bemoeilijkt werd door het slechte weer. Volgens Oekraïne is de zeestraat al sinds het incident van 25 november gesloten. De toegang is erg belangrijk voor de industriesteden Marioepol en Berdjansk langs waar een kwart van de uitvoer van Oekraïne naar vrije zee moet door de zeestraat van Kertsj. Die ligt tussen Rusland en het door Rusland bezette schiereiland Krim.

Meest gelezen