Spelersmakelaars worden verboden voor sporters onder 15 jaar

Sporters die jonger zijn dan 15 jaar mogen niet meer met een spelersmakelaar werken. Dat is een van de maatregelen die Vlaams minister van Sport Philippe Muyters neemt om de ongebreidelde wildgroei van makelaars in de sport - en in het voetbal in het bijzonder - tegen te gaan.

De zaak rond matchfixing en witwassen in het voetbal hebben duidelijk gemaakt dat spelersmakelaars de afgelopen jaren heel machtig zijn geworden in de sport. Om die macht tegenover clubs én sporters aan banden te leggen, komt Vlaams minister van Sport Muyters met vier nieuwe maatregelen die dergelijke wantoestanden in de toekomst onmogelijk moeten maken, in alle sporten in Vlaanderen.

Om jonge sporters te beschermen, zullen makelaars geen sporters onder hun vleugels mogen nemen die jonger zijn dan 15 jaar. Makelaars zullen ook geen vergoeding mogen vragen als de sporter nog geen 18 jaar oud is. Deze twee maatregelen moeten voorkomen dat jonge spelers als handelswaar worden gebruikt. 

Om te voorkomen dat God en klein Pierke makelaar kan worden, komen er ook twee regels voor wie sportmakelaar wil worden: ten eerste zullen ze zich moeten registreren en ten tweede zullen ze een borgsom van 25.000 euro moeten betalen. Tot nu toe volstonden een bedrag van 500 euro en een bewijs van goed gedrag en zeden.

Ik denk dat ik mijn steentje heb bijgedragen en verwacht dat de voetbalbond ook nog een aantal maatregelen neemt.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA)

"Ik denk dat we op deze manier heel wat niet-professionele makelaars weghouden van de voetbalvelden", sprak minister Muyters zijn hoop uit in "De ochtend" op Radio 1.  "Maar ik denk dat dit een aantal maatregelen zijn die onze jongeren meer beschermen dan tot nu toe het geval was."

De minister geeft ruiterlijk toe dat hij hiermee niet alle problemen zal oplossen die recent aan het licht zijn gekomen. "Maar ik denk dat ik mijn steentje heb bijgedragen en ik verwacht dat de voetbalbond ook nog een aantal maatregelen neemt."

Beluister de volledige uitleg van minister Muyters over de maatregelen in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen