De Houthi's hebben nog altijd de hoofdstad Sanaa stevig in hun greep.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Strijdende partijen in Jemen gaan duizenden krijgsgevangenen uitwisselen

Voor het eerst sinds lang lijkt in Jemen toenadering mogelijk tussen de sjiitische Houthi's en de pro-Saudische milities die elkaar al jarenlang bestrijden. Vandaag is een akkoord gesloten over de vrijlating van duizenden krijgsgevangenen. Een delegatie van de Houthi's is vertrokken voor een vredesconferentie in Zweden.

Vertegenwoordigers van beide kampen hebben een akkoord ondertekend. Daardoor zouden 1.500 tot 2.000 gevangen strijders van regeringsgezinde milities (pro-Saudi) en 1.000 tot 1.500 gevangen Houthi's worden vrijgelaten. Het is het eerste dergelijke akkoord van die omvang in Jemen.

Het gaat om de tweede belangrijke stap op twee dagen tijd. Gisteren zijn 50 gewonde Houthi-strijders per vliegtuig van de Verenigde Naties overgevlogen naar het neutrale sultanaat Oman. Daar worden ze verzorgd in de erg goed uitgeruste ziekenhuizen van die oliestaat.

De twee stappen gaan vooraf aan geplande vredesgesprekken die deze week in Zweden zullen beginnen. Vanmiddag is een vliegtuig met de delegatie van de Houthi's vertrokken vanuit de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Ze vliegen vergezeld van de speciale VN-gezant voor Jemen, Martin Griffiths naar Zweden. Een van de volgende dagen zou in Zweden dan het vredesgesprek met hun soennitische tegenstanders en de andere Arabische landen beginnen. Ook Iran dat de Houthi's steunt, belooft om die onderhandelingen te vergemakkelijken.

Succes is echter niet verzekerd, want de standpunten liggen mijlenver uit elkaar. In september mislukte een vorige onderhandelingsronde toen de Houthi's niet kwamen opdagen. Zij vreesden dat ze -net als de keer tevoren- niet zouden kunnen terugkeren naar de Jemenitische hoofdstad Sanaa die in hun handen is. Het wordt ook uitkijken of er een luwte komt in de gevechten tussen de Houthi's en de soennitische troepen die gesteund worden door Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte.

Meest gelezen