Vier gewonden na vechtpartij in Brussels Noordstation

Drie agenten van Securail en een hondenbegeleider van de politie zijn maandagnacht aangevallen vlakbij het Brusselse Noordstation door een groep vluchtelingen of transmigranten. Dat meldt Philippe Dubois, regionaal secretaris van vakbond CGSP-Spoor. De socialistische vakbond vraagt bijkomende middelen voor de mensen van Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS.

Volgens de vakbondsman vond het incident plaats nadat een bewakingsagent een groep vluchtelingen of transmigranten had aangespoord om de omgeving proper te houden. De bewakingsagent was vergezeld van een hond die geen muilkorf droeg en één van de aanwezigen beet. Daarop ontstond een vechtpartij en de bewakingsagent riep versterking in van een andere bewakingsfirma, van Securail en van de politie.

Drie agenten van Securail kwamen ter plaatse en kregen een regen van slagen te verwerken, aldus de vakbond. Ze moesten naar het ziekenhuis gebracht worden voor verzorging, net als een hondenbegeleider.

"We vragen een versterking van de Securail-personeel en we vragen dat ze de middelen zouden krijgen om zich in dergelijke omstandigheden te verweren", zegt Philippe Dubois. "De pepperspay waarover ze nu beschikken, is ontoereikend. De politieke verantwoordelijken moeten ook de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het Noordstation niet verandert in een vluchtelingenkamp. Het is ongezond om mensen in dergelijke omstandigheden te laten leven en de veiligheid in en rond het station mag niet alleen de taak zijn van de NMBS en privé-bewakingsbedrijven."

Volgens het parket is één man opgepakt. Hij had geen papieren bij zich en kon nog niet geïdentificeerd worden. Een analyse van de camerabeelden moet duidelijk maken welke rol hij gespeeld heeft.

Meest gelezen