7 ngo's naar Raad van State tegen beslissing Francken om aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en zes andere ngo's stappen naar de Raad van State tegen de beslissing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om het aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag. "Wij klagen aan dat de praktijk waartoe meneer Francken beslist heeft onwettig is", zegt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en zes andere ngo's stappen naar de Raad van State tegen de beslissing om het aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag. Het gaat om een maatregel die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een tweetal weken geleden heeft ingevoerd. 

"Dit is een politieke beslissing die een onwettige praktijk installeert. Het gaat in tegen nationale wetgeving en Europese richtlijnen", zegt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Wij klagen aan dat de praktijk waartoe meneer Francken beslist heeft onwettig is. De limiet zorgt voor veel willekeur op het terrein en voor veel problemen. Mensen belanden letterlijk op straat. Ze staan urenlang in de rij om zich aan te melden en dat zonder resultaat. Ze krijgen letterlijk de deur op de neus."

"De situatie is echt heel grof", benadrukt ze. Daarom zullen de hulporganisaties morgen ook een prikactie op straat houden.

Meest gelezen