Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VS-senator Lindsey Graham: "Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman is gek en gevaarlijk"

In de VS hebben de senatoren -zowel Democraten als Republikeinen- erg scherp gereageerd op een verslag van CIA-directeur Gina Haspel over de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi.

CIA-topvrouw Haspel was in de Senaat haar bevindingen komen voorstellen over de moord op Khashoggi in het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul. Wat er precies gezegd is, is niet bekendgemaakt, maar uit de reacties van enkele senatoren valt duidelijk veel af te leiden.

Het meest kritisch was de Republikeinse senator Lindsey Graham. Volgens hem "moet je ziende blind zijn om niet tot de conclusies te komen dat dit (moord op Khashoggi) opgezet en georganiseerd was door mensen onder het bevel van de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman".  Meer nog: de kroonprins is volgens Graham "gek en gevaarlijk".

Net zoals een aantal van zijn collega's eist Graham dat de sancties van de Magnitsky-wet worden opgelegd aan diegenen die betrokken zijn bij de moord op Khashoggi. Dat zou dus slaan op de entourage en mogelijk de persoon van kroonsprins Mohammed Bin Salman, de zoon van de Saudische koning Salman.

Ook die andere vooraanstaande Republikeinse senator Bob Corker heeft er geen twijfel meer over dat de kroonprins betrokken is bij de moord. Hij eist dat president Donald Trump over enkele dagen duidelijk maakt dat de VS dit soort moorden niet tolereert. Zoniet moet het Congres in deze zaak optreden.

President Trump heeft nog niet gereageerd, maar deze uitspraken zijn wel erg vervelend voor hem. Trump heeft tot nu toe erg lauw gereageerd op de beschuldigingen aan het adres van de Saudische prins, die hij beschouwt als een belangrijk bondgenoot in de Perzische Golf tegenover Iran. Het is ook opvallend dat het de partijgenoten zijn die hard uithalen naar wat Trump beschouwt als een van de belangrijkste bondgenoten in het Midden-Oosten.

VIDEO: Volgens senator Bob Corker is er niet de minste twijfel: de kroonprins is schuldig.

Videospeler inladen...
AP

Meest gelezen