Wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt seksueel misbruik in het Afghaanse vrouwenteam

Een aantal leden van het Afghaanse vrouwenteam hebben klachten overgemaakt aan de FIFA en aan de Deense sponsor van de ploeg. De top van de Afghaanse voetbalbond zou niets hebben ondernomen en zou bovendien betrokken zijn geweest bij de misbruiken.

De reeks klachten zijn wereldwijd in het nieuws gekomen nadat Hummel, de Deense sponsor van het Afghaanse team, vorige week besliste om de banden met de Afghaanse voetbalbond AFF te verbreken en eiste dat er daar een nieuwe leiding zou worden aangesteld. Het Deense bedrijf baseerde zich op "ernstige klachten over ernstige mentaal, fysisch en seksueel misbruik van vrouwelijke speelsters door mannelijke leden van de AFF".

De wereldvoetbalbond FIFA is nu een onderzoek gestart naar de gang van zaken binnen de Afghaanse bond. Dat kan zware gevolgen hebben, want ook de voorzitter van de AFF, Kermuudin Karim, zou speelsters hebben lastiggevallen.

Een van de klachten komt van Khalida Popal, het vroegere hoofd van het Afghaanse vrouwenteam. Zij is uit Afghanistan gevlucht en heeft asiel gekregen in Denemarken. Zelfs nadat ze gevlucht was en een trainingskamp voor de Afghaanse vrouwen organiseerde in Jordanië, werden daar vrouwen lastiggevallen door twee leden van de Afghaanse bond. Die kregen bij terugkeer promotie binnen de organisatie.

Volgens Popal durven veel speelsters geen klacht indienen omdat ze riskeren vermoord te worden of riskeren ze ervan beschuldigd te worden dat ze lesbisch zijn. Dat kan zware gevolgen hebben voor hen en voor hun familieleden in Afghanistan.

Meest gelezen