Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Aanklager Mueller: "Flynn heeft goed meegewerkt en moet geen celstraf krijgen"

Michael Flynn, de vroegere Nationale Veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, moet geen celstraf krijgen. Dat zegt het team van speciaal aanklager Robert Mueller, dat de banden tussen het campagneteam van president Trump en Rusland onderzoekt. Flynn loog tegen de FBI over zijn gesprekken met de Russische ambassadeur en gaf dat ook toe. Maar sindsdien heeft hij goed meegewerkt aan het onderzoek van Mueller.

Michael Flynn heeft zo goed meegewerkt aan het Rusland-onderzoek, dat speciaal aanklager Mueller de rechtbank vraagt om hem slechts een lichte straf te geven voor zijn leugen. Flynn heeft "verregaande informatie" gegeven in meerdere lopende onderzoeken van het team van Mueller, dat zeggen de onderzoekers in een memo aan de rechtbank.

Gecensureerde tekst

Het is niet duidelijk over welke onderzoeken het gaat en welke informatie Flynn aan het team van Mueller heeft bezorgd. Grote delen van het vrijgegeven document zijn gecensureerd. Maar de memo suggereert wel dat er in de toekomst mogelijk verregaande onthullingen kunnen komen, die president Trump in de problemen zouden kunnen brengen. 

Wel is te lezen dat Flynn de afgelopen maanden negentien keer is verhoord. En dat hij "informatie uit eerste hand" heeft verstrekt over de "inhoud en context van interacties met het overgangsteam (van president Trump) en Russische regeringsverantwoordelijken."

Michael Flynn was nog geen maand lang Trumps Nationale Veiligheidsadviseur. Hij is het enige lid van zijn regering dat is  aangeklaagd voor zijn contacten met Russische functionarissen. Het vonnis van de rechtbank volgt over twee weken, op 18 december.  

Andere Trump-medewerkers

Enkele andere mensen uit de omgeving van Trump pleitten al schuldig in het onderzoek van Mueller, maar dan niet voor contacten met Russische functionarissen. Rick Gates, de voormalige campagneleider van Trump, heeft schuld bekend voor samenzwering en het liegen tegen onderzoekers. 

Een andere voormalige campagneleider van Trump, Paul Manafort, is veroordeeld voor fraude en samenzwering. Hij trof een schikking met het gerecht, maar zou intussen hebben gelogen tegen onderzoekers, en zo de voorwaarden hebben geschonden. 

Trumps vroegere advocaat Michael Cohen heeft toegegeven dat hij heeft gelogen over een zakendeal van Trump in Rusland tijdens de verkiezingscampagne.

President Trump zelf noemt het onderzoek van speciaal aanklager Mueller een heksenjacht en ontkent alle banden met Rusland.

Meest gelezen