Britse minister Fox vreest dat het parlement "de brexit zal stelen van het volk"

De Britse minister van Handel (en brexiteer) Liam Fox vreest dat zijn parlement alsnog een nakende brexit zal tegenhouden als de regering-May het initiatief verliest. Ook andere bronnen houden rekening met een nieuw referendum of gewoon het vermijden van een uittrede uit de EU.

Het Britse parlement praat sinds gisteren over het brexitakkoord dat premier Theresa May onlangs heeft gesloten met de Europese Unie. Het is absoluut niet zeker dat May bij de stemming volgende dinsdag een meerderheid achter dat akkoord krijgt. Als dat niet zo is, dreigt er volledige chaos in de Britse politiek.

Minister van Handel Liam Fox -een voorstander van de brexit- vreest nu dat het parlement daarvan gebruik zal maken om het initiatief uit handen van de regering te halen en alsnog de brexit te voorkomen. In het parlement zou een meerderheid voor "remain" -dus in de EU blijven- zijn.

Dat scenario is niet ondenkbaar, want gisteren heeft het parlement in Westminster een motie gestemd waardoor het invloed op het proces zou krijgen als het brexitakkoord van May dinsdag wordt weggestemd. Het parlement zou dan kunnen beslissen tot nieuwe onderhandelingen met de EU -wat Europa afwijst- en een nieuw referendum uitschrijven.

De socialistische oppositiepartij Labour is zelf erg verdeeld over de brexit, maar Vince Cable, de voorzitter van de Liberaal-Democraten, vindt dat het Britse volk de ultieme beslissing moet nemen -een nieuw referendum dus- als het bestaande akkoord dinsdag wordt weggestemd.

"Kans op geen brexit stijgt naar 40%"

Er zijn nog andere bronnen die meer en meer twijfels hebben bij de brexit. De Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase acht de kans dat de brexit alsnog wordt afgeblazen, nu op 40%. Dat is het dubbele van de vorige schatting.

De kans dat er een ordelijke brexit in akkoord met de EU komt, acht de bank op 50%. De overige 10% zou dan slaan op een brexit zonder enige akkoord, en dat wordt beschouwd als een rampscenario.

Het afblazen van de Britse vlucht vooruit uit de EU kan worden vergemakkelijkt door het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Enkele dagen geleden stelde de advocaat-generaal van dat Hof in een advies dat Groot-Brittannië een brexit eenzijdig kan stoppen zonder dat andere EU-landen of instellingen daar hun zeg moeten over doen. Dat advies is niet bindend, maar in de meeste gevallen volgt het Europese Hof dergelijke adviezen.

Meest gelezen