Videospeler inladen...

Politicoloog Carl Devos: "Deze regering is gevallen, ze kan onmogelijk nog normaal functioneren"

Volgens politicoloog Carl Devos (UGent) is de regering-Michel I de facto gevallen. Dat zei Devos in "De afspraak". "Deze regering zweeft nog ergens boven de grond. Ze kan onmogelijk nog normaal functioneren."

De politieke crisis rond het VN-migratiepact heeft de laatste dagen een hoogtepunt bereikt. Rode lijnen worden gelegd, overschreden en verlegd en de meningsverschillen tussen de N-VA enerzijds, dat tegen het pact is, en CD&V, Open VLD en de MR van premier Michel anderzijds, die voor het pact zijn, worden steeds pijnlijker duidelijk.

De conclusie van politicoloog Carl Devos in "De afspraak" laat weinig aan de verbeelding over: "Dit is geen regering meer. Ik vind dat ze gevallen is. Ze zweeft nog ergens boven de grond. Ze kan onmogelijk nog normaal functioneren. De grootste partij in de meerderheid (N-VA) is in de minderheid gesteld door de premier. Hij zegt: "Ik trek het mij niet aan wat u daarvan denkt, ik ga naar Marrakech"."

Ondertussen mag premier Michel dan toch naar Marrakech van de N-VA, maar hij mag daar niet namens de regering spreken. "Michel mag zogezegd namens zichzelf naar Marrakech", analyseert Devos. "Alsof iemand daar zal vragen: namens wie spreekt u? Als de premier naar daar gaat, zal iedereen dat als een beslissing van België zien. Je kunt zo proberen je eigen bocht te maskeren, maar dat haalt niks uit."

Premier Michel heeft de N-VA verslagen op hun eigen terrein: strategie

"Het is absolute chaos nu", gaat Devos verder. "De N-VA heeft wat aan een opbod gedaan. Ze heeft alle mogelijke uitwegen gebarricadeerd, waardoor er geen uitgang meer is. Ofwel stap je in zo'n geval uit de regering, ofwel maak je een inhoudelijke bocht, maar ook dat willen ze niet." In theorie kan de premier de N-VA-ministers ontslaan en de partij zo uit de regering zetten. "Dat zullen ze de N-VA niet gunnen, evenmin nieuwe verkiezingen eind januari."

"De wereld is na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober een beetje veranderd. De N-VA en de MR hebben verloren. CD&V en Open VLD hebben wat meer zelfvertrouwen. Michel wil zich een leider tonen. Als je die cocktail samenbrengt, dan voel je dat het politieke spel wat verschoven is. De N-VA is niet meer de grote, dominante partij die alles controleert."

Consensusmodel

"Maar Michel gaat wel ver", vindt Devos. "Hij laat het consensusmodel vallen, hij drijft zijn wil door tegen een coalitiepartner in. Als dat nog eens gebeurt, dan is dat model, de essentie van ons politiek systeem, kapot. Ik zie dan niet in hoe die Belgische regeringen nog goed kunnen functioneren."

"De premier heeft nu de N-VA wat verslagen op haar eigen terrein: strategie. Hij zegt: "Ik doe wat ik wil en ik kijk af en toe achterom om te zien of jullie nog volgen. Als jullie willen vertrekken? Doe maar." "Door die offensieve zet, heeft hij nu de leiding genomen", besluit Devos.

Bekijk het hele gesprek in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen