"iPhone-kunstenares" Charlotte Prodger wint Turner Prize met video's over coming-out

De Schotse kunstenares Charlotte Prodger heeft de Turner Prize 2018 gewonnen. Prodger wordt omschreven als iPhone-kunstenares. Ze won de prestigieuze kunstprijs met 2 erg persoonlijke video's: "Stoneymollan trail" en "Bridgit". "Bridgit" maakte ze volledig met haar smartphone. 

Prodger (44) woont in Glasgow. Ze is een artiest die haar queer-identiteit (mensen die hun seksuele voorkeur of genderidentiteit liever niet in een hokje plaatsen, nvdr) onderzoekt. Een van de video's "Bridgit" maakte ze volledig met haar smartphone. In de video leest ze fragmenten uit haar dagboek voor van in de periode waarin ze op het platteland in Schotland haar coming-out deed. 

De kunstenares onderzoekt in haar werk onder meer de relatie tussen mens en technologie en focust zich op thema's als identiteit en gender. 

De kunstenares zei tijdens de prijsuitreiking dat ze "overweldigd" en "erg geraakt" was door de prijs. "De verhalen die ik vertel -hoewel ze van mij zijn en erg persoonlijk- zijn de verhalen die veel mensen, vooral queer mensen, hebben meegemaakt." 

De jury roemt de "schilderachtige kwaliteit van "Bridget" en de blik van Prodger op de kunstgeschiedenis". Volgens Alex Farquharson, juryvoorzitter en de directeur van Tate Britain, maakt het werk "veel punten voor de jongere generatie". "Het gaat over gender als iets fluïde, als iets dat zich niet altijd conformeert aan de normen van de maatschappij." 

Charlotte Prodger krijgt een geldprijs van 28.000 euro. Eerder raakte ook al bekend dat ze Schotland zal vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië. De Turner Prize wordt sinds 1984 elk jaar uitgereikt. De jury wil innovatie in de Britse kunstwereld ondersteunen. 

Bekijk hieronder een video waarin Charlotte Prodger toelichting geeft bij haar werk: 

Meest gelezen