Dienst Vreemdelingenzaken: "Zouden meer dan 50 asielaanvragen kunnen verwerken, maar volgen limiet staatssecretaris"

De Dienst Vreemdelingenzaken, waar migranten asiel kunnen aanvragen, zou méér dan 50 asielaanvragen kunnen verwerken, maar "dat is de limiet die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ons onlangs heeft opgelegd". Ondertussen veroorzaakt de limiet van Francken wrevel tussen de regeringspartijen.

Binnen de regering wordt niet alleen druk gediscussieerd over het VN-Migratiepact, ook de beslissing van staatssecretaris Francken om het aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag, zet kwaad bloed bij andere regeringspartners, is te horen. In de praktijk betekent de limiet dat gezonde, alleenstaande mannen dag na dag worden weggestuurd.

In "De wereld vandaag" op Radio 1 laat de woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken, Geert De Vulder, weten dat de dienst wel degelijk meer dan 50 aanvragen zou kunnen verwerken. "We kunnen meer dossiers per dag verwerken", zegt De Vulder, "maar we hebben instructies gekregen en wij voeren die uit."

"De limiet is de keuze van de staatssecretaris, maar het is geen makkelijke opdracht." De grens van 50 aanvragen leidt tot chaos onder de jonge, alleenstaande mannen. "Wij proberen de chaos nu onder controle te houden, doordat we onze mensen de rij insturen om informatie te geven."

Het is wel niet zo dat alleenstaande mannen sowieso worden geweigerd. "Alleenstaande mannen die ziek zijn of mannen met een beperking worden wel opgevangen." Voorts worden vooral gezinnen, vrouwen en kinderen toegelaten.

Beluister het interview met Geert De Vulder in "De wereld vandaag":

Meest gelezen