AFP or licensors

Franse regering schrapt taksverhoging op brandstof

De Franse regering zal de geplande verhoging van de taksen op brandstof in 2019 niet invoeren. Dat melden Franse media. De geplande taksverhoging was drie weken geleden de aanleiding voor het protest van de gele hesjes.

President Macron en premier Philippe hebben het blijkbaar knap lastig om een antwoord te vinden op het protest van de gele hesjes. Gisteren besliste de regering om een bocht te maken en de geplande taksverhoging op brandstoffen met 6 maanden uit te stellen. Vandaag kwam dan het bericht dat de regering de maatregel niet heeft opgenomen in de begroting van 2019. Nog later liet president Macron weten dat zijn regering pas in 2020 eventueel zal kijken om de maatregel in te voeren. "Ze lijken het spoor een beetje bijster", zegt correspondent Frank Renout vanuit Parijs. "De chaotische concessies illustreren de hoogspanning binnen de regeringskringen", aldus Renout.  Het protest van de gele hesjes duurt al drie weken en liep al meermaals uit de hand, er vielen ook al vier doden en honderden gewonden. 

Of dit uitstel de gemoederen kan bedaren, is maar de vraag. Persbureau AP citeert Jacline Moreaud, een van de woordvoerders van de gele hesjes. Zij verwelkomt de beslissing van de Franse regering, maar voegt er meteen aan toe dat die toegift te laat komt.  Het protest gaat intussen al over veel meer dan enkel de gecontesteerde brandstoftaks. De gele hesjes zullen dus niet meteen uit het Franse straatbeeld verdwijnen.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen